České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Sjezd jihozápadní stěny Dürrenhornu

Největší počet alpských čtyřtisícovek se nachází ve Švýcarsku. Dufourspitze, jedna z nejvyšších, se nachází v skupioně Walliské Alpy. V masivu Mischabel, jehož nejvyšším vrcholem je Dom, najdeme i 4035 metrů vysoký Dürrenhorn. 

Právě na něj se na konci května vydali skialpinisté Michael Arnold, Vivian Bruchez a Tom Lafaille. Jejich cílem byl výstup na vrchol a následný sjezd na lyžích. Protože jsou horské chaty ve Švýcarsku stále ještě zavřené, rozhodli se bez pauzy vylézt na vrchol a sjet dolů. Z údolí vyrazili 26. května půl hodiny před půlnocí. K vrcholu je čekalo více než 2500 výškových metrů. 

27. května dosáhli všichni tři vrcholu a začali uvažovat o sjezdu. Původně měli v plánu sjet kuloár, kterým vylezli nahoru. Nakonec se ale rozhodli vyrazit do jižní stěny, kterou neznali. Při výstupu si všimli možné linie sjezdu. Ačkoliv tedy jižní stěnu neznali, rozhodli se sjet právě touto stěnou.

Jak zjistili, není jižní stěna příliš strmá, ale je poměrně divoká, pokud jde o terén. Následně přetraverzovali do západní stěny, kterou dále pokračovali až do údolí. Jejich sjezd z vrcholu je kompletní, až na jedno místo, kde museli 30 metrů slaňovat. Nová linie je dlouhá 700 metrů a dosahuje obtížnosti 5,1 E2.


V jižní stěně. Foto Vivian Bruchez


V traverzu. Foto Vivian Bruchez


Při slaňování. Foto Vivian Bruchez


Nová linie. Foto Vivian Bruchez


Místo slanění. Foto Vivian Bruchez

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com