České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Simon Messner a zimní výstup v severní stěně Schrammacheru


Simon Messner (vpravo) a Martin Sieberer, foto Simon Messner


Simon Messner, syn legendárního Reinholda Messnera, původně nechtěl mít s horolezectvím nic společného. „To téma bylo u nás doma každodenní a příliš přítomné, vše se točilo kolem hor,“ vysvětluje devětadvacetiletý mladík na svém webu překvapivý fakt, že měl jako školák k horám daleko. Vztah k lezení našel až jako teenager. Měl navíc strach z výšek, který se musel naučit překonávat: „Mým mottem se stalo: nesmím spadnout a pak se nemůže nic stát. Tím se řídím dodnes." Simon vystudoval molekulární biologii, pak ale přešel, jak říká „z mikrosvěta molekul zpět do makrosvěta hor“. Dnes jezdí do hor pravidelně, jeho zálibou jsou i expedice. Loni v létě se mu podařilo uskutečnit v Pákistánu dva prvovýstupy na šestitisícovky. Jeho současné aktivity nejsou jen o lezení. Simon spolu se svým 78letým otcem Reinholdem natáčí také filmy a dokumenty v horách.

Že jde Simon ve stopách svého otce dokazuje i jeho poslední počin. Spolu se spolulezcem Martinem Siebererem uskutečnili 29. března 2022 zimní prvovýstup v severní stěně Schrammacheru (3 410 m) v Zillertálských Alpách. Výstup ohodnotili podle UIAA jako VIII tj. zhruba ekvivalent 7a+/5,12.
Desetidélkový 450metrový výstup pojmenovali Goodbye, Innsbrooklyn.
"Zkoušel jsem tento projekt během posledních pěti let již čtyřikrát, ale buď bylo v zimě příliš mnoho sněhu, nebo příliš mnoho volného kamení na jaře/v létě," řekl Messner. „Nyní jsme s Martinem začali výstup velmi brzy po ránu na lyžích. Pak jsme v pohorkách s mačkami a cepíny vystoupali na sněhovou rampu a ve stěně jsme pokračovali celý den v lezečkách. Aby naše batohy byly co nejlehčí, každý jsme měli k jídlu dvě tyčinky Müsli a 800 ml vody. Cesta vyžaduje zkušené a všestranné alpinisty (čeká vás sníh, led a křehká skála! ) a také dobrou taktiku. “ Simon končí slovy: "Nosit lezečky celý den na severní stěně rozhodně nebyl nejlepší nápad. Omrzlé prsty u nohou mne jen velmi pomalu ožívají".


cesta Goodbye, Innsbrooklyn, severní stěna Schrammacheru, Zillertálské Alpách, foto Simon Messner

Text: LJ
Zdroj: explorersweb.com, planetmountain.com