České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Simon Messner slavil úspěch v Dolomitech

 

V italských Dolomitech nalezneme kromě mnoha jiných pozoruhodných míst také horskou skupinu Rosengarten zapsanou do seznamu světového přírodního dědictví organizace UNESCO. Nejvyšší bod masivu tvoří vrchol Kesselkogel (3004 m), který je zároveň jedinou zde ležící třítisícovkou. Druhý nejvyšší štít Rosengartenspitze dosahuje „pouze“ výšky 2981 metrů. Jde nicméně zdaleka o nejdominantnější vrchol skupiny.


Simon Messner leze. Foto Messner, Prünster a Sieberer

Právě do této oblasti Dolomit zamířili v červenci Simon Messner, Philipp Prünster a Martin Sieberer, kteří se chtěli pokusit o prvovýstup v jihozápadní stěně hory Rotwand (někdy též italsky Roda di Vael). S výškou 2806 metrů jde o sedmý nejvyšší bod horské skupiny. Mezi běžnou populací je Rotwand znám především několika zajištěnými cestami. 


Druholezci. Foto Messner, Prünster a Sieberer

10. července trojice uspěla, když vytvořila novou osmidélkovou cestu dosahující obtížnosti až VIII UIAA. Výstup lezci pojmenovali „Muži, kteří zírají na stěny“, což je narážka na slavný americký film „Muži, kteří zírají na kozy“, pojednávající o psychotronických a parapsychologických experimentech americké armády. 


Trojice po dolezení své cesty. Foto Messner, Prünster a Sieberer

Nová linie vede v pravé části stěny nedaleko od cesty Casarotto. Podle prvovýstupců se zejména v dolní části trasy vyskytuje velmi kvalitní skála, v horní části stěny je ale její soudržnost menší. Celou cestu se trojice musela spoléhat na vlastní jištění. Klíčové místo se nachází až v poslední délce poměrně těsně pod vrcholem. Všechny délky kromě jediné, té klíčové a nejtěžší, zvládl italsko-rakouský tým vylézt stylem onsigh.   


Nová cesta. Foto Messner, Prünster a Sieberer

Text: VŠ
Zdroj: kletterblock.de, alpenverein.it, simon-messner.com