České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Simon Gietl a zimní přechod hřebene Geislerspitzen

Nedávno jsme na našem webu informovali o prvovýstupu jihotyrolského horolezce a horského vůdce Simona Gietla v údolí Val Badia. Nyní si Simon připsal další velmi hodnotný počin, kterým navazuje na rok starý zimní přechod všech vrcholů známého masivu Rosengarten. Tentokráte Simon uskutečnil zimní přechod další skupiny severoitalských Dolomit, a to hřebene Geislerspitzen. Ten dominuje nad údolím Villnößtal/Val di Funes. 


Geislerspitzen. Foto Shuttlestock

V úterý 14. února v 5 hodin ráno Simon vyrazil od svého auta, které zanechal ve vesnici Campill. Nesl osmnáct kilogramů těžký batoh s vybavením potřebným pro lezení a bivakování. První den byl v pohybu až do 17 hodin, pak bivakoval mezi vrcholy Furchetta a Sass Rigais. Celý druhý den pokračoval v lezení a k večeru našel místo pro bivak mezi vrcholy Grande Fermeda a Piccola Fermeda. Třetí den, ve čtvrtek 16. února, zvládl několik dalších vrcholů a odpoledne náročný přechod hřebene dokončil. 


Gietl na hřebenu. Foto Simon Gietl

Pak sestoupil do k horní stanici lanovky ze střediska Seceda, kde na něj čekal jeho kamarád a horský vůdce Andrea Oberbacher, který jako jediný o Simonově záměru věděl. Při tomto úplně prvním zimním sólovém přechodu Geislerspitzen zvládl Gietl výstupy a sestupy na celkem dvanáct vrcholů, z nichž nejvyšší měřil 3030 metrů. Jedná se o velmi dobrý sportovní výkon, tím spíše, že Gietl přiznal, že na žádném z vrcholu Geislerspitzen dosud nebyl a oblast neznal. Přiznává také, že délku traverzu a jeho složitost poněkud podcenil. Přesto byl ale s tímto zimním přechodem velmi spokojen. 


Gietl na jednom z vrcholů. Foto Simon Gietl

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com