České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Seb Bouin a první 9b+ na americkém kontinentu

Francouzský lezec Seb Bouin zažil v loňském roce mimořádně podařenou sezónu. Doma v Céüse se mu podařil přelez velmi obtížné cesty DNA s navrženou klasifikací 9c, v Norsku ve Flatangeru potom zopakoval řadu těžkých cest Adama Ondry, včetně Change 9b+ a přidal i vlastní těžkou dlouhou cestu Nordic Marathon. 

Vzhledem k dobré formě se proto rozhodl uskutečnit i svůj další projekt. V říjnu přiletěl do Spojených států amerických, jeho cílem bylo zvládnutí vysněné cesty Jumbo Love v kalifornské oblasti Clark Mountain. Linii Jumbo Love o obtížnosti 9b jako první přelezl slavný americký lezec Chris Sharma v roce 2008. Sharma se pak pokusil o ještě těžší, přímou variantu cesty, ale neuspěl. Právě tuto variantu chtěl Bouin zkusit. 

Od počátku se mu dařilo velmi dobře. Již několik dní po příjezdu dokázal jako čtvrtý lezec v historii vylézt Jumbo Love. Současně se začal pokoušet i o přímou linii. První dva dny nebyl úspěšný, ale třetího dne přišel průlom. Bouin dokázal vylézt první obtížnou část cesty. Na druhou náročnější polovinu byl v tu chvíli příliš unavený. Přesto to byl signál, že se vše vyvíjí správným směrem. 

Po několika dnech odpočinku se vrátil k nacvičování. 1. listopadu si konečně připsal úspěšný přelez nové cesty. Ta na začátku vede přímo vzhůru novým úsekem o délce asi dvaceti metrů a o obtížnosti 9a. Krátce před klíčovým místem se spojuje s původní cestou Jumbo Love. Bouin se domnívá, že propojení těžší úvodní pasáže se zbytkem originální linie dává dohromady novou cestu o délce 70 metrů a obtížnosti 9b+. Jedná se o první takto těžkou cestu nejen na území USA, ale i na celém americkém kontinentu, navíc pouze o osmou cestu obtížnosti 9b+ nebo těžší. 

Americká firma Black Diamond, která se specializuje na výrobu horolezeckého vybavení a která je Bouinovým sponzorem, zveřejnila nedávno na svém YouTubovém kanálu asi půlhodinové video z prvovýstupu této cesty. 


Randy Leavitt a Seb Bouin v oblasti Clark Mountain. Foto Clarisse Bompard


Bouin při odpočinku. Foto Clarisse Bompard


Bouin v cestě Supreme Jumbo Love. Foto Clarisse Bompard

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com