České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Seb Bouin a jeho úspěšná výprava do Portugalska

Francouzský lezec Sébastien Bouin se v minulém roce zapsal do povědomí široké lezecké veřejnosti několika skvělými výstupy, z nichž vyčnívají třetí přelez cesty Change 9b+ Adama Ondry, prvovýstup první 9b+ cesty v USA Supreme Jumbo Love a především výstup cesty DNA ve Francii, které Bouin navrhuje dokonce klasifikaci 9c. 

Francouz si vynikající formu přenesl i do začátku letošního roku. Většinu ledna strávil v Portugalsku, kde zvládl několik velmi hodnotných cest. Na západě Portugalska zkoušel několik linií na útesu Meio Mango v oblasti Cabo Espichel, což je soustava skalních bloků tyčících se přímo nad hladinou Atlantského oceánu. 


Skály v Cabo Espichel. Foto Sébastien Bouin

Nejprve vylezl několik cest od obtížnosti 8. Konkrétně zvládl jeden prvovýstup obtížnosti 8c (Tensao Nuclear), jednu cestu 8a+ vylezl stylem onsight a jednu linii obtížnosti 8b dokonce zdolal stylem onsight jako prvovýstup (Nessum Dorma). Pak se přesunul do těžšího terénu, kde se mu podařilo vylézt cestu Filipinos 9a. Tu jako první zdolal v roce 2019 André Neres. Bouin přidal nyní premiérové opakování. Cesta Filipinos byla do té doby nejtěžší linií v Portugalsku. 


Bouin v cestě Filipinos. Foto Clarisse Bompard

To se ale brzy změnilo, protože Bouin pokračoval ve skvělých výkonech a krátce potom zvládl cestu Mar de Bering 9a/+. Stále ale nebyl úplně spokojen a hledal další výzvu. Nakonec objevil novou obtížnou linii, která se na konci výstupu spojuje s Mar de Bering. Tři dny před jeho odjezdem tak vznikla Rei de Bering 9a+/b. Právě ta je dnes nejobtížnější cesta v Portugalsku. 


Cesta Mar de Bering. Foto Clarisse Bompard


Bouin v cestě Rei de Bering. Foto Clarisse Bompard

Po dokončení Rei de Bering hledal Bouin další možnosti. Rozhodl se pro přímou linii přes skalní převis nad mořem. Na této cestě našel velmi kvalitní chyty, které podle něj připomínají norský Flatanger.  Oproti Flatangeru se jedná ale o cestu po vápenci. Cestu navrtal a zkoušel také první pokusy o přelez. Ten se mu sice nezdařil, přesto hodnotí své snažení pozitivně. Přišel na to, jak udělat téměř všechny potřebné pohyby. Z časových důvodů tento projekt nedokončil. Chce se ale do oblasti brzy vrátit a první výstup této nové cesty zvládnout co nejdříve. Pokud se mu to podaří, bude to obtížnější linie než Re de Bering. 


Tvorba nové trasy. Foto Clarisse Bompard

Text: VŠ
Zdroj: planetmouintain.com, Facebook Seba Bouina