České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rychlostní rekord na Denali a Jack Kuenzle

Denali (6192 m) je nejen nejvyšší hora Severní Ameriky i USA, jedná se i o nejsevernější šestitisícovku a jedinou takto vysokou horu v Severní Americe. Vzhledem k zeměpisné pozici zde pro lezení panují velmi často náročné podmínky. Výstup na Denali je proto stále velkou výzvou. Lezci to dnes mají přece jen o něco lehčí, než jejich předchůdci z roku 1913, kdy byl uskutečněn první výstup na vrchol. Moderní trend je rychlé lezení s minimem vybavení a to znamená, že se zkracuje doba pobytu na hoře a tím se pochopitelně snižuje objektivní nebezpečí. Lezci se díky tomu mohou vyhnout lavinám či špatnému počasí. 

Rychlostní rekord v délce trvání výstupu na Denali se v posledních letech několikráte měnil. V roce 2014 se katalánský lezec a skialpinista Kilian Jornet dostal ze základního tábora na vrchol a zpět za 11 hodin a 48 minut. Při sjezdu použil lyže. V roce 2019 jej překonal Karl Egloff z Ekvádoru, který postupovat bez lyží a připsal si čas 11 hodin a 44 minut. 

Na další zlepšení nejrychlejšího času jsme si museli počkat do letošního roku. Počátkem června 2023 se totiž na Denali vydal vynikající americký horolezec a běžec Jack Kuenzle, který má za sebou celou řadu úspěchů v ultra-maratonských závodech. 5. června vyrazil Jack ze základního tábora, dorazil na vrchol a zase sestoupil dolů. A to vše zvládl za 10 hodin a 14 minut. Předchozí Egloffův rekord z roku 2019 tak překonal o hodinu a půl. Při postupu použil Jornetovu taktiku, při sjezdu využíval skialpinistické lyže. 


Jack Kuenzle na lyžích. Foto Jack Kuenzle


Jack Kuenzle. Foto fionaoutdoors.co.uk

Text: VŠ
Zdroj: wspinanie.pl