České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rychlostní přechod masivu Monte Rosa

8. července 2020 uskutečnili dva švýcarští horolezci Adrian Zurbrügg a Nicolas Hojac velkolepý přechod 18 vrcholů v oblasti masivu Monte Rosa ve výšce přes 4000 m v čase 13 hodin a 39 minut.

Minulý týden se dvěma Švýcarům podařilo za pouhých 13 hodin a 39 minut vystoupit na  18 vrcholů masivu Monte Rosa. Oba horolezci startovali v úterý večer v 23:00 z chaty Monte Rosa Hütte, aby absolvovali tzv. „Spaghetti-Tour“. Vrcholy Balmenhorn a Felikhorn jsou také nad 4000 metry, ale nejsou zahrnuty v „oficiálním“ seznamu, duo horolezců se rozhodlo tyto výstupy také zdolat. Hojac a Zurbrügg využili vynikajících podmínek a zvládli prvních 10 vrcholů do svítání. Obávali se, že přes den sníh změkne a zpomalí jejich postup.


Nicolas Hojac a Adrian Zurbrügg při výstupu na Lyskamm v průběhu jejich přechodu, 08/07/2020, foto Alberto De Giuli

To se však nestalo. Horolezci postupovali rychle a během posledního sestupu udělali jen jednu malou chybu: „Naše lano uvízlo a bohužel jsme ho museli odříznout nožem, jinak bychom ztratili příliš mnoho času,“ komentovali dva bernští horolezci. Kromě této malé technické nehody vše proběhlo hladce, i když únava již byla znát. Přesto dosáhli vrcholu u stanice Klein Matterhorn v 12:30, aby ukončili svůj přechod. Dokončili tím svůj 29 km dlouhý přechod s vystoupanou výškou téměř 4 500 metrů, na který potřebovali jen 13 hodin a 39 minut.

V horách však neexistuje nic jako „oficiální“ rekord, ale v roce 2015 zvládli stejná trasu Ueli Steck a Andreas Steindl za 14 hodin a 35 minut. Jsme na tento čas velmi hrdí,“ vysvětlili Hojac a Zurbrügg, kteří v minulosti vystoupili na několik z těchto vrcholů, ale celý přechod v celku dosud nikoli. Oba poukazují na to, že jejich výkon není možné přímo srovnávat se Steckem a Steindlem, protože jejich výstup byl učiněn během projektu Ueli Steck's 82 Summits project, během kterého švýcarský alpinista vystoupil na 82 čtyřtisícovek v průběhu 62 dní v létě 2015.


Nicolas Hojac a Adrian Zurbrügg při výstupu na Lyskamm v průběhu jejich přechodu, 08/07/2020, foto Graham Longford


Nicolas Hojac a Adrian Zurbrügg, foto Nicolas Hojac, Adrian Zurbrügg


Mapa s nákresem přechodu, foto Nicolas Hojac, Adrian Zurbrügg

 

Text: OJ
Zdroj: planetmountain.com