České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ruským výstupem roku je diretissima na Thalay Sagar (6904 m)

V září 2016 zdolali ruští horolezci Dmitry Golovchenko, Dmitry Grigoriev a Sergey Nilov impozantní severní stěnu „skorosedmitisícovky“ Thalay Sagar (6904 m) v indickém Gahrwalském Himálaji. Prostoupili zde přímou linii vedoucí nalevo od centrálního kuloáru a vpravo od cesty „One Way Ticket“, kterou v roce 2003 přelezli Francouzi Stéphane Benoist a Patrice Glairon-Rappaz.

Za tento výkon získali trofej za výstup roku v podobě zaltého cepínu, což je ruská obdoba mnohem prestižnějšího celosvětového ocenění Piolet d'Or vyhlašovaném v Chamonix. Nicméně i do této soutěže může trojice Rusů zcela jistě promluvit. To ale uvidíme až na jaře... Zajímavostí je, že Thalay Sagar byl "náhradní cíl" po původně zvoleném nepálském vrcholu Jannu (7710 m), na který horolezci nesehnali dostatek peněz.

 

 

Dmitry Golovchenko, Dmitry Grigoriev a Sergey Nilov nastoupili do stěny 9. září, novou cestu přelezla velmi hodnotným stylem – na jeden zátah bez použití závěsných plošin. Vrcholu dosáhli 17. září, následně sestoupili cestou prvovýstupců (Roy Kligfield, John Thackray a Pete Thexton) z roku 1979 a 19. září dorazili do základního tábora. Novou 1400 m dlouhou direttissimu ve strmém mixovém terénu (průměrný sklon cesty 71°) nazvali „Moveable feast“, její obtížnost dosahuje ED2, M7, WI5, 5c – volně, A3. Velmi obtížné místo je čekalo těsně pod vrcholem, kde museli překonat převislou pasáž v lámavé skále. Úsměvné na tomto úspěchu je, že se jednalo o náhradní cíl, když se museli vzdát svého původního projektu v Nepálu kvůli byrokratickým problémům. Trojice Golovchenko, Grigoriev a Nilov společně leze od roku 2013, dva posledně jmenovaní byli v roce 2012 oceněni trofejí Piolet d’Or za prvovýstup na Muztagh Tower (7284 m) v Pákistánu.

 

 

zdroj: Alpinist.com, Planetmountain.com