České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Roger Schäli a Jonas Schild, dva švýcarští lezci v Patagonii

V únoru roku 2020 přelezla dvojice Roger Schäli a Jonas Schild několik nádherných věží v jihoamerické Patagonii. Oběma se podařilo vystoupit na vrcholy Aguja Saint-Exupéry, Aguja Rafael, dvakrát byli na Aguja de I'S a podařilo se jim přelézt mohutnou jižní stěnu Poincenot. Všechny vrcholy se nachází ve skupině Fitz Roy (nebo také Cerro Chaltén).

Pro Rogera Schäliho to byla již osmá cesta do Patagonie, pro jeho mladšího partnera to byla první návštěva této úžasné horské oblasti. Roger o svém partnerovi uvedl: „Jonas mne překvapil svou dobrou přípravou na toto turné. A pak také jak rychle se dokázal přizpůsobit velmi náročným podmínkám a obtížným výstupům, jak správně dokázal při všech výstupech posoudit všechny okolnosti vč. taktiky a timingu lezení. To vše hrálo při těchto výstupech velkou roli.“

Díky výstupům na uvedené čtyři vrcholy stál Roger Schäli již na všech osmi vrcholech skupiny Fitz Roy a na třech vrcholech masivu Torre. Na nejvyšším vrcholu Cerro Torre byl dokonce již dvakrát.

Zdroj, autor fotografií: Roger Schäli