České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rekordy na El Capitanu

V listopadu 2018 se v kultovní 31-délkové cestě The Nose na yosemitském obru El Capitan udály dva mimořádné přelezy. Nejprve japonský lezec Keita Kurakami předvedl historicky  první volný sólo přelez s lanem. Tisíc metrů volného lezení, tisíc metrů slaňování a tisíc metrů následného jumarování zvládl za pět dnů. O náročnosti projektu a mimořádné odolnosti japonského „lezeckého samuraje“ svědčí i fakt, že se musel vypořádat s více než desítkou pádů.


Keita Kurakami

Do dějin lezení se zapsal i teprve patnáctiletý Connor Herson, který se svým otcem přelezl The Nose volně! Před tím v cestě absolvoval jeden neúspěšný pokus, celkem v linii strávil dle slov jeho otce 16 dnů během rychlých víkendových lezeckých tripů. Úspěšný pokus trval americké  dvojici tři dny.


Connor Herson (15)

Oba výkony jsou zároveň příhodnou oslavou 25. výročí prvního volného přelezu cesty The Nose, který uskutečnila legendární lezkyně Lynn Hill v roce 1993. Na druhý volný přelez se čekalo celých 12 let! O rok poději přidala Hill společně se Steve Suttonem také první volný přelez za méně než 24 hodin. Cestu jako první přelezla trojice Warren Harding, Wayne Merry a George Whitmore v roce 1958. Ve stěně strávili neuvěřitelných 46 dní.

Populární je v cestě The Nose překonávání rychlostních rekordů. Špičkoví američtí lezci Tommy Caldwell a Alex Honnold cestu letos přelezli v neuvěřitelném čase 2 h, 10 min a 15 s, tedy skoro o deset minut rychleji než držitelé rekordu z října 2017 Brad Gobright a Jim Reynolds.

 

Zdroj: Planetmountain.com a lidé&HORY