České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rekordní koruna Himaláje

Norská horolezkyně Kristin Harila a Nepálec Tenjen Šerpa to dokázali. 27. července letošního roku zdolali 8611 metrů vysokou K2, čímž stanuli na své letošní poslední osmitisícovce. Tu první, Šiša Pangmu, přitom zdolali 26. dubna. Výstup na všech čtrnáct nejvyšších hor světa jim tedy trval jen 91 dní. To je nový rychlostní rekord.  

Kristin Harila je šestatřicetiletá norská atletka, bývalá běžkyně na lyžích. Později se začala věnovat vysokým horám. Zdolala Kilimandžáro, Aconcaguu a nepálské vrcholy Putha Hiunchuli a Lobuche East. V roce 2021 v jediný den zdolala Mount Everest i Lhotse. Hned o rok později ale přijela s ještě ambicióznějším plánem, zdolat všechny osmitisícovky za jediný rok. Po sportovní i logistické stránce se jí dařilo velmi dobře, ale bohužel nedostala povolení do Číny a tak se nemohla pokusit o Šiša Pangmu a Čo Oju. Pokoušela se sice ještě o výstup těžkou jihovýchodní stěnou Čo Oju, která jako jediná leží na nepálské straně, pak ale své snažení ukončila. 


Harila na Čo Oju. Foto Kristin Harila


Na vrcholu Annapurny. Foto Kristin Harila


Kristin Harila na vrcholu Dhaulagiri. Foto Kristin Harila

Vrátila se ovšem v letošním roce, tentokrát už i s povolením na čínské vrcholy. Současně ji zastupovala nová horolezecká agentura a proto s ní lezl nový partner Tenjen Šerpa. Dvojice začala z čínské strany v dubnu a na počátku května. Nejdříve vystoupili 26. dubna na Šiša Pangmu, poté 3. května na Čo Oju. Následovala série Makalu, Kančendženga a poté opět v jediný den Mount Everest a Lhotse. To bylo 23. května. Do konce měsíce stihli ještě Dhaulágirí a počátkem června následovaly Annapurna a Manaslu. Následoval přesun do Pákistánu a 26. června vrchol Nanga Parbatu. Nakonec následovaly vrcholy v regionu Baltoro, nejprve oba Gašerbrumy, poté Broad Peak a jako poslední K2. 



Tenjen Šerpa a Kristin Harila na Broad Peaku. Foto Seven Summit Treks


Harila a Tenjen Šerpa na Gašerbrumu II. Foto Kristin Harila


Kristin Harila. Foto Kristin Harila

Kristin Harila a Tenjen Šerpa tak o jediný den nestihli zdolání vrcholů všech osmitisícovek v průběhu třech měsíců. Mrzet je to ale příliš nemusí. Předchozí rekord Nirmala Purji překonali o celé tři měsíce. Byť občas výkony norské sportovkyně vyvolávají jisté kontroverze, a to zejména kvůli přesunům vrtulníky, shazování zásob z vrtulníků do vyšších partií hor a podobně, je nutné uznat, že o svých úspěších informuje celkem upřímně a také nemá problém s dokazováním dosažení skutečného vrcholu hor. To ne vždy bývá bohužel standard. I přes použití doplňkového kyslíku je tento výkon po sportovní stránce bezesporu mimořádný. 

Mnohá odborná média už si ovšem právem kladou otázku, co bude následovat. Nirmal Purja vcelku pochopitelně s vývojem spokojen není, nechal už se slyšet, že se pokusí zdolat všechny osmitisícovky co nejrychleji bez kyslíkových přístrojů. Na nejvyšších horách se navíc pohybuje i řada dalších lezců, kteří touží překonávat rychlostní rekordy. Tento trend jistě zástupci Nepálu po ekonomické stránce vítají, ale po stránce ekologie to nemusí být úplně optimální situace. Navíc může jít i o poměrně nebezpečný podnik. Jen další roky nám ale ukáží, jak se bude situace vyvíjet. 


Přehled výstupů. Foto Seven Summit Treks

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com