České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Reinhold Messner, ikona světového horolezectví, slaví 76. narozeniny

Pokud požádáte deset kolemjdoucích na pěší zóně jakéhokoli města v Německu, Itálii, Rakousku nebo Švýcarsku (i v Čechách – pozn. redakce), aby jmenovali známého horolezce, bude nejčastěji zmíněn Reinhold Messner. A to i přesto, že jeho skvělé horolezecké dny byly před desítkami let. Jak to vysvětlit?

Především jsou jeho horolezecké „hrdinské činy“ jedinečné:

Četné první pokusy o nejtěžší cesty v místních Alpách na začátku své kariéry, první přechod osmitisícovky (1970, Nanga Parbat, bratr Günther zemřel), první výstup na Mount Everest bez kyslíku (1978, s Peterem Habelerem), první sólovýstup na osmitisícovku (1978, Nanga Parbat), první sólovýstup na Mount Everest (1980, bez kyslíku), první přechod dvou osmitisícovek (1984, s Hansem Kammerlanderem na Gasherbrum I a II), a nakonec jako první zdolal všech čtrnáct osmitisícovek (1986).

Messner jednoznačně posunul hranice horolezectví. Zároveň věděl, jak představit sebe a své úspěchy širší veřejnosti v desítkách knih, přednášek a filmů, nebo prostřednictvím mnoha televizních vystoupení.

Má tři dcery a jednoho syna. Dceři Magdaleně předal v roce 2017 projekt muzea, se svým synem se již řadu let věnuje horským filmům.

Redakce lidé&HORY blahopřeje k 76. narozeninám! 



Text: JB
Zdroj: Alpin.de
Foto: Picture Alliance