České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Rakousko prodloužilo uzávěru do Velikonoc

Turistické cesty do Rakouska budou možné nejdříve po Velikonocích. Do té doby zůstanou zavřené všechna ubytovací zařízení a restaurace.

To nejdůležitější v kostce

Rakousko nadále přijímá důsledná opatření, aby byl počet nakažených koronavirem snížen na minimum. Turistické cestování do Rakouska bude možné nejdříve o Velikonocích. V Rakousku platí následující předpisy:

  • Stravovací zařízení jsou zavřená, je možné pouze vyzvednutí a doručení.
  • Ubytovací zařízení zůstávají pro turistické účely zavřená. 
  • Volnočasová a kulturní zařízení jako bazény, divadla a kina zůstávají nadále zavřená.
  • Obchody, muzea, knihovny a zoo mohou znovu otevřít (nutné je nosit respirátor FFP2).
  • Akce jako koncerty, divadelní představení, mše atd. nadále nejsou možné.
  • Služby zahrnující blízký kontakt mohou znovu otevřít (zákazníci budou potřebovat negativní test na covid, který nebude starší 48 hodin).
  • Zákaz vycházení platí od 20 do 6 hodin.
  • Lanovky a lyžařská střediska mohou otevřít.
  • Lyžování je opět možné. S ohledem na omezení (ubytování a restaurace zůstavají zavřené) ale de facto pouze pro rezidenty nebo v rámci jednodenních výletů ve vnitrozemí.

Na začátek března je naplánovaná další evaluace a rozhodnutí ohledně dalšího rozvolňování opatření. O detailech vás budeme informovat co nejdříve.

V některých prostorech, jako například ve veřejné dopravě, v obchodech, v provozovnách služeb a na trzích je nutné nosit respirátor typu FFP2. Platí také nutnost dodržovat odstup nejméně dva metry od osob, které nejsou členy společné domácnosti.

Aktuálně: Rakouská spolková vláda vydala cestovní varování pro Tyrolsko. Výlety do Tyrolska se nedoporučují. Od pátku 12. února musí být při opouštění Tyrolska předložen negativní test na Covid-19, který nebude starší 48 hodin. To neplatí i pro tranzitní cestující, ale ne pro děti do 10 let. Toto nařízení se nevztahuje na Východní Tyrolsko. Důvodem je výskyt případů jihoafrické mutace koronaviru.

VSTUP DO RAKOUSKA: Vzhledem k těmto opatřením není v Rakousku v současnosti de facto možný žádný turismus. Vstup do Rakouska bez omezení (při vstupu z nich není nutná karanténa ani PCR test) je povolen pouze z těch zemí EU, které nejsou na seznamu rizikových zemí. Česká republika zatím patří do rizikových zemí. Od půlnoci z pátku na sobotu 9. ledna 2021 zavádí Rakousko kontroly na hranicích s ČR. Postupně dojde k uzavření některých hraničních přechodů. Pravidla cestování zůstávají nezměněna: každý, kdo přicestuje do Rakouska z České republiky, se bude muset uchýlit do desetidenní karantény. Po pěti dnech bude možné karanténu opustit, pokud dotyčný bude mít negativní test na koronavirus.

Zde najdete podrobné informace o vstupu do Rakouska.

 

Zdroj: austria.info (Rakouská národní turistická centrála)
Foto: Austrian National Tourist Office / Robert Maybach