České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prvovýstup na Punta Giradili na Sardinii

30. prosince loňského roku si italští horolezci Alviero Garau a Davide Lagomarsino připsali prvovýstup v jihovýchodní stěně 732 metrů vysokého vrcholu Punta Giradili. Vrchol se nachází poblíž obce Baunei na východním pobřeží Sardinie. Na vrchol vede celá řada horolezeckých cest, ale jihovýchodní obtížná stěna se dvěmi velkými římsami zůstávala dosud neprostoupená. 


Pohled na moře. Foto Davide Lagomarsino

Garau a Lagomarsino pochází ze sardinského hlavního města Cagliari a proto se svému projektu mohli věnovat tři roky. Úspěšný pokus se jim podařil na úplný závěr roku 2022. Novou 550 metrů dlouhou cestu s klíčovým místem o obtížnosti 7a+ nazvali Crysalis by Grenke. 


V traverzu. Foto Davide Lagomarsino

Jejich linie má 16 délek a pro další zájemce o přelezení této cesty uvedli, že není nezbytně nutné přelézt cestu celou. Po prvních sedmi délkách se nabízí místo vhodné pro slanění, takže je možné výstup ukončit již zde. Oba autoři tohoto prvovýstupu rovněž uvádí, že vylézt cestu je možné během dvou dnů s bivakem na jedné ze skalních říms ve stěně. Garau a Lagomarsino věří, že kvůli zdejší krásné přírodě a výhledu na moře by se tento vrchol mohl stát oblíbeným cílem lezců z celé Evropy. 


Nová cesta. Foto Davide Lagomarsino

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com