České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Prvovýstup Alexandera a Thomase Hubera – cesta Sonnenkönig na Untersberg

Zpráva Alexandera Hubera:
Na jaře jsme s Thomasem, stejně jako všichni, byli nuceni reagovat na omezení a vymýšlet alternativní plány. A hory za domem se samozřejmě staly ideálním cílem! Pokud jde o lezení, vrchol Untersberg s jeho jižní stěnou je jednou z perel Berchtesgadenských Alp. A také... vidím tuto stěnu z mého domu.
Sonnenkönig, „sluneční král“, je jednou z nejzřetelnějších linií celé jižní stěny. Není to úplně nový nápad, protože Michael Grassl a Rudi Brandner lezli tuto ideální linii před více než 20 lety! V té době však byli nuceni odchýlit se ve střední části, strmější, doleva. Navzdory tomu jejich „Child of sun“ zůstává poctivá 9.
Thomas a já jsme přišli s nápadem jít rovně vzhůru, čímž jsme vytvořili perfektní přímku. Velmi ambiciózní a tvrdý podnik: strmé lezení na fantastické skále v úžasné stěně!
Léto ale nebylo pro horolezectví vůbec příznivé. Především podmínky na jihu znemožňovaly rychlé lezení a skála byla během letních bouří zřídkakdy suchá. Trvalo tedy až do září, než byla cesta konečně v kapse!


Sonnenkönig – 300m
První tři délky Child of sun, dále 3 nové délky
6c +, 7c, 7c, 8b, 7b +, 6a
 

Text: JB
Zdroj: planetmountain.com
Foto: Heinz Zak