České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První zimní sólo na Grand Pic de Belledonne

Dauphinéské Alpy ležící ve Francii na západě alpského oblouku dosahují díky vrcholu Barre des Écrins čtyř tisíc metrů. Toto pohoří je ovšem poměrně rozsáhlé a kromě vysoké skupiny Écrins zde najdeme i řadu dalších nižších horských skupin. Jednou z nich je i masiv Belledonne, jehož nejvyšším bodem je Grand Pic de Belledonne. Vrchol je vysoký 2977 metrů. 

První známý výstup na vrchol Grand Pic de Belledonne si v roce 1859 připsal francouzský horolezec Étienne Favier. Pro horolezce je ale zajímavá především severozápadní stěna. Tou jako první vystoupili v červenci 1944 místní lezci Michel Chevalier a Gaston Rébuffat. Zvláště druhý jmenovaný je dobře znám i široké veřejnosti díky účasti na historické francouzské expedici na Annapurnu v roce 1950. V rámci této expedice vystoupili Maurice Herzog a Louis Lachenal jako první alpinisté na vrchol osmitisícovky. Právě Rébuffat a jeho kolega Lionel Terray jim pak významně pomohli při sestupu. 

Rébuffatova kariéra byla docela dlouhá, nicméně severozápadní stěna Grand Pic de Belledonne je jedním z jeho nejtěžších výstupů. On sám popsal cestu jako mimořádně strmou a exponovanou. Od té doby zaznamenala linie Voie Rébuffat řadu přelezů, až do letošního roku ji nikdo nevylezl sólově v zimě. To se změnilo počátkem letošního února díky úspěšnému pokusu dvaatřicetiletého horského vůdce Thibault Sibille, který pochází z nedalekého města Vizille.

Sibille se rozhodl postupovat sám jednak kvůli velké výzvě, kterou pro něj zimní sólový výstup představoval, a také kvůli nedostatku vhodných spolulezců. V rámci přípravy strávil den na skialpech se svou sestrou, přitom si na blízkém sedle schoval část vybavení. Následující den pak vyrazil do stěny. Výstup mu zabral tři dny, překonat musel zasněžené úseky o sklonu 60 a místy dokonce 70 stupňů. Nejtěžší úseky dosáhly obtížnosti 6a+/M5+. 

Francouz uvedl, že tento výstup byl dobrodružstvím na hranici jeho možností. Ve stěně přečkal i dva bivaky, z nichž zvláště jeden byl kvůli velké zimě a silnému větru dosti náročný. Bohužel mu poslední den pod vrcholem spadl telefon a tak je fotodokumentace výstupu jen velmi omezená. 


Severozápadní stěna Grand Pic de Belledonne. Foto Thibault Sibille


Thibault Sibille. Foto Alice Filliol

Text: VŠ
Zdroje: 4sport.ua, planetmountain.com