České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První výstup západní stěnou Kabru South

Masiv kolem sedmitisícovky Kabru (7412 metrů) se nachází v nejvýchodnější části Nepálu na hranici s indickým Sikkimem. Nedaleko od něj dominuje nejvyšší hora celé oblasti osmitisícová Kančendženga.  Blíže hlavnímu vrcholu Kabru se nachází další vrcholy tohoto masivu a jedním z nich je třeba Talung. Na Talung uskutečnili prvovýstup před deseti roky Zdeněk Hrubý a Marek Holeček. Jižně od Kabru I se vypíná 7318 metrů vysoký vrchol Kabru IV – ten je dnes známý jako Kabru South. 

Zajímavé je, že jiný předvrchol Kabru North byl poprvé zdolán pravděpodobně již v roce 1883. Později byl sice výstup Emila Bosse, Williama Grahama a Ulricha Kauffmanna zpochybněn, nové analýzy však ukazují, že uvedená trojice přeci jen dosáhla původně avizované výšky. Naproti tomu Kabru South čekala na první výstup na vrchol až do roku 1994, kdy ji z východní indické strany zdolali členové indické armádní expedice. 


Kabru South a další okolní vrcholy. Foto Peter Hámor


Hřeben Kabru ze západní strany. Foto Peter Hámor

Obří západní stěna na nepálské straně ale zůstávala nezdolaná. V roce 2004 se o výstup pokusili srbští horolezci, ale velmi nepříznivé podmínky je donutily k ústupu. Nedávno si ovšem tuto stěnu vyhlédli Slovák Peter Hámor a italští manželé Nives Meroi a Romano Benet. Ti se rozhodli obtížnou západní stěnou vystoupit. Aklimatizovali se při treku pod Kančendžengu, nakonec se k nim přidal ještě Slovinec Bojan Jan. 

Celá čtveřice musela poměrně dlouho čekat na dobré počasí, to se ale nakonec vyplatilo. Ve čtvrtek 12. května v 16:30 stanula celá čtveřice po čtyřech dnech lezení na vrcholu Kabru South. Brzy zahájili sestup, v jehož průběhu museli jednou bivakovat v ledové jeskyni. Další den šťastně sešli až do připravených stanů, kde si odpočinuli a následující den úspěšně sestoupili až do základního tábora. 

Nová cesta získala název Diamonds onthe Soles of the Shoes a dosahuje obtížnosti D+. Průměrný sklon je zde kolem 60 stupňů. Jedná se o první průstup západní stěny a současně též teprve druhý úspěšný výstup na vrchol Kabru South. 


Vrchol Kabru South. Foto Peter Hámor


Nová cesta. Foto Peter Hámor

Text: VŠ
Zdroj: web Petera Hámora