České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První výstup na šestitisícovku Shaue Sar

 

V polovině května odcestovali do Pákistánu Ital Tomas Franchini a Rakušané Philipp Brugger a Lukas Waldner, aby se pokusili o výstup na do té doby nikdy nevylezený vrchol v Karakorámu. Při odletu neprozradili jaká hora je jejich cílem. Prozradili ale, že si Franchini tento svůj cíl vyhlédl již před třemi roky a že v posledním období několik měsíců tvrdě trénovali, aby se mohli o výstup pokusit. 

Nyní je známo, že se jedná o 6653 metrů vysoký štít Shaue Sar v pohoří Karakoram. Ten se nachází v horské skupině Hispar Muztagh v pravé části údolí vytvořeného ledovcem Momhil, asi 5 kilometrů jižně od sedmitisícovky Malangutti Sar. Nejvyšším bodem této horské skupiny je Distaghil Sar (7885 m). Nedaleko se nachází také vesnice Shimshal a stejnojmenné údolí, jedno z nejvýznamnějších a nejznámějších údolí v severní části Karakorámu. 

Vrchol Shaue Sar byl až do prvovýstupu italsko-rakouského týmu prakticky neznámý a dosud nejspíše i nepojmenovaný. Trojice dala štítu název Shaue, což v domorodém jazyce znamená roh, neboť v okolí základního tábora pozorovali velké množství kozorožců. Slovo „Sar“ se potom často používá v názvech různých hor v pohoří Karakoram.   

Trojice se rozhodla pro výstup 2000 metrů vysokou severní stěnou. Prvních 1400 metrů se podle jejich popisu jednalo o lezení velmi podobné klasickým cestám v severních stěnách Alp. Následovalo několik set výškových metrů obtížného lezení ve velmi strmém terénu, výstup končil na krásném strmém hřebenu. To už se dostali pouhých 300 metrů od vrcholu. Tato část výstupu po silně zaledněném svahu byla již méně náročná. Trojice vystoupila na vrchol 27. května 2022. 

Ještě ten den zahájili sestup, který se rozhodli realizovat po stejné trase jako výstup. I sestup proto představoval mimořádně náročný úkol, museli zvládnout celou řadu slaňování a velmi obtížných úseků. Do základního tábora se ale naštěstí všichni vrátili v pořádku a bez nehody. V současné době je již celá trojice v bezpečí zpět v civilizaci. Brzy se tedy snad můžeme těšit na zveřejnění bližších informací a dalších podrobností kolem výstupu. 


Lezení v první části severní stěny.


Horní zaledněné pasáže.


Výlez ze stěny na hřeben.


Finální část výstupu.


Brugger, Franchini a Waldner na vrcholu.

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com
Autor fotografií: Philipp Brugger