České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První výstup na Ghamubar Zom V

Japonští horolezci Yudai Suzuki a Kei Narita, kteří se letos na jaře výrazně zapsali do povědomí horolezecké veřejnosti svým prvovýstupem na peruánskou šestitisícovku Nevado Ausangate, se v září vydali na výpravu do Pákistánu. Jejich cílem se stalo horská oblast Hindúradž ležící mezi Karákóramem a Hindúkušem. Nejvyšším bodem Hindúradže je 6872 metrů vysoký Koyo Zom.

Japonci se ale rozhodli pro výstup na Ghamubar Zom V (6400 m), který se nachází v asi deset kilometrů jihovýchodně ležícím masiv s nejvyšším vrcholem Ghamubar Zom (6518 m). Tentokrát přijeli ve trojici, ke dvojici z Peru se přidal ještě třetí špičkový lezec Yuu Nishida.

Po příchodu a nutné aklimatizaci zahájila trojice 15. září  výstup po severozápadním hřebenu. Po čtyřech bivacích všichni tři dosáhli 19. září vrcholu. Sestup jim pak zabral další tři dny. Při celé téměř týdenní akci překonali převýšení 2000 metrů, cestu ohodnotili jako M5 5.9 VI, sklon hřebenu je až 70 stupňů.

Podle vyjádření Suzukiho byl severozápadní hřeben velmi členitý a hodně obtížný. Ve výšce kolem 6000 metrů museli například zvládnout extrémně dlouhý a úzký sněhový hřeben nebo extremně strmé ledové úseky. Při sestupu jim navíc padající kámen přepůlil lano. Výstup označili za velmi obtížný a mnohem těžší než byly jejich dřívější výstupy právě na nevadský vrchol Ausangate nebo na Mount Hunter v NP Denali.


Lano zničené při sestupu. Foto Kei Narita


Nová cesta. Foto Yudai Suzuki

Text: VŠ
Zdroj: wspinanie.pl