České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První volný přelez mixové cesty Hall of Fame

Těžká mixová cesta Hall of Fame se nachází nedaleko obce Kandersteg ve švýcarském kantonu Bern. Jako první ji v roce 2015 přelezl místní lezec Ron Keller. Už tehdy ovšem tato linie zaujala i jiného Švýcara Yannicka Glattharda. Ten se rozhodl cestu nejen zopakovat, ale i přidat první volný přelez. Linii zkoušel při všech možných příležitostech, ale vzhledem k tomu, že se na trase nachází i obří 35 metrů dlouhý rampouch, bylo těžké najít pro přelezení správný okamžik. 


Cesta Hall of Fame. Foto Diego Schläppi

Letošní zima ale byla příznivá a to zvláště od druhé poloviny února. Švýcar tedy vyrazil k prvnímu pokusu. Začal dobře a první těžké místo zdolal velmi rychle. Pak ovšem udělal banální chybu, když upustil svůj cepín a musel své snažení ukončit. Po tomto nezdaru byl docela frustrovaný. Současně přiznal, že byl svým způsobem i rád, že musel ten den s lezením skončit, neboť se cítil velmi unavený. 


Jedno z těžkých míst cesty. Foto Diego Schläppi

Po týdnu odpočinku získal novou motivaci a začal druhý pokus. Jeho partnerem na laně a jističem byl tentokrát sám prvovýstupce cesty Ron Keller. Lézt začali brzy ráno a poměrně rychle přelezli první dvě délky cesty, včetně obtížného klíčového místa. Potom se však postup začal komplikovat. Led byl velmi tenký a v jednom místě musel dokonce Glatthard využít ramena svého spolulezce a tím se dostal na další zaledněný úsek. Po zvládnutí další délky se konečně dostali na rampouch a jím potom až na vrchol. 


Nález na rampouch. Foto Diego Schläppi

Yannick Glatthard tak úspěšné uzavřel osm let života, které věnoval úsilí o zvládnutítéto linie. Mixová cesta o obtížnosti M13 WI6+ 6a+ je jedna z nejnáročnějších dosud přelezených cest na světě. Glatthard se dokonce domnívá, že by mohlo jít o vůbec nejtěžší linii tohot ocharakteru. Prohlásil, že to byl dosud nejtěžší a psychicky nejnáročnější výstup jeho kariéry.


Na ledopádu. Foto Diego Schläppi

Text: VŠ
Zdroj: desnivel.com