České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

První čistě ženský výstup cesty Ali Baba

Ve francouzském departmentu Alpes-Maritimes,, který leží zcela na jihovýchodě země v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur se nachází malá obec Aiglun. Ta nemá asi sto stálých obyvatel, přesto je mnoha příznivcům sportovního lezení dobře známa. Právě zde se totiž nachází proslulá vícedélková cesta Ali Baba. 


Katherine Choong, Solene Amoros a Mélanie Cannac. Foto Mélanie Cannac

Tuto převislou cestu o obtížnosti 8a+ zdolali poprvé francouzský lezec Philippe Mussatto v roce 2002. Posléze se cesta dočkala mnoha opakování a díky obtížnosti i krásnému průběhu linie postupně získala pověst jedné z nejproslulejších francouzských vícedélkových cest. Mezi těmi, kdo dokázal trasu zopakovat bylo i několik žen, například Nina Caprez, Florence Pinet nebo Anne Stöhr. Avšak až dosud nebyl zaznamenán žádný čistě ženský výstup. 


První délka. Foto Mélanie Cannac

To však změnila dvojice Solène Amoros z Francie a Katherine Choong ze Švýcarska. Po přípravách začaly obě ženy 26. září s vlastním lezením. Přelezení osmidélkové cesty jim zabralo tři a půl dne, přičemž se nevracely na zem, ale spaly na závěsné plošině ve stěně. 


Jedna z prvních délek. Foto Mélanie Cannac

Lezkyně navíc cestu zvládly velmi hodnotným způsobem. Ve stěně neabsolvovaly žádné předchozí nacvičování, každou délku vždy vylezly volně. Obtížnost cesty se s přibývajícími metry zvyšuje, tři nejtěžší délky o obtížnosti 8a+ se nachází až ve druhé polovině cesty. 


Výše ve stěně. Foto Mélanie Cannac

„Tato velmi strmá stěna, únava z krátkých nocí a dlouhých po sobě jdoucích lezeckých dnů nás přiměly jít až za hranici našich fyzických a duševních limitů. Dobrodružství plné emocí, okamžiků radosti, spolupráce a překonání sama sebe, které zůstane navždy zapsáno jako jeden z nejsilnějších momentů naší lezecké kariéry,“ komentovala Katherine Choong. 

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com