České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Projekt Everest-Lhotse: Peter Hámor a Horia Colibasanu v C2

Expedice Petera Hámora - špičkového slovenského horolezce, který loni dokončil Korunu Himálaje, se zatím vyvíjí dle plánu. Spolu s tradičním spolulezcem - rumunským alpinistou Horia Colibasanu mají za sebou potřebné vynášky pod kuloár a po dokončení aklimatizace se mohou vrhnout vstříc jejich ambicióznímu projektu, kterým není nic menšího než unikátní výstup propojující vrcholy Mt. Everestu (8848 m) a Lhotse (8516 m). Nejvyšší hora světa je jediným vrcholem z Koruny Himálaje, na němž stanul po použití umělého kyslíku. I tento fakt se bude Hámor snažit změnit a sbírku 14 vrcholů zkompletovat v „bezkyslíkové podobě“. Slovensko-rumunská dvojice se pokusí vystoupit na vrchol Everestu ze severozápadu a sestoupit do Jižního sedla. Následovat by měl výstup na Lhotse, čtvrtou nejvyšší horu světa. Expedice bude vedena lehkým stylem bez výškových nosičů a používání podpůrného kyslíku.


Vlevo Mt. Everest, uprostřed Lhotse a vpravo Nuptse

PETER HÁMOR AKTUÁLNĚ (6. 5. 2018): "Expedícia sa preklopila do druhej, rozhodujúcej polovice. Uvidíme, čo prinesie. Väčšina materiálu nás čaká v depozite na nástupe do kuloáru vedúceho na západný hrebeň. V druhom tábore sme sa celkom dobre udomácnili a výška bolí čoraz menej. Tak ako vždy, čoraz pozornejšie čítame predpovede počasia a vyzeráme to pravé okno. Takže všetko je tak, ako má byť. Rovnako ako minulý rok, najväčšie problémy robí vietor. Ale verím, že aj tentoraz uberie na intenzite a dá nám šancu posunúť sa o pár stoviek metrov vyššie."

Držíme palce!


Zleva: Horia Colibasanu (ROM) a Peter Hámor (SVK)

 


V základním táboře

 


Na ledovci během vynášky

 

Kromě slovensko-rumunské dvojice by rád zvládl doposud nezlezený traverz Everest-Lhoce také Nepálec Tenji Sherpa, který měl absolvovat tento projekt loni s Ueli Steckem (legendární Švýcar tragicky zahynul při aklimatizaci). Tenji Sehrpa by chtěl extrémní traverz dokončit na Ueliho počest. Jeho počínání bude zaznamenávat i anglický horolezec a kameraman Jon Griffith, materiály plánuje zveřejňovat v médiích National Geographic.

 

PETER HÁMOR (5. 4. 2018): „Tohtoročné himalájske dobrodružstvo sa však začalo už oveľa skôr. Do Nepálu sme prileteli 17. marca a do konca marca sme sa aklimatizovali – presne podľa plánu – v oblasti osemtisícovej Manaslu. Spolu s Marikou, Petrom a Ľubom sme si užili jednu z najpokojnejších oblastí západných Himalájí, vyskúšal som si výstroj, naštartoval telo a preladil hlavu na výškový režim. Návrat do Káthmandu, stretnutie s Horiom, jeho ženou a priateľmi, sušenie, balenie, pár hodín presedených v kancelárii a na ministerstve, doplnenie výstroja a potravín, príprava nákladov na transport do základného tábora a konečne, 3. apríla, ranný let do Lukly. Príjemné stretnutie s Dawa Tshiringom v Himalaya Lodge, ktorý na požehnanie našej miniexpedície zorganizoval malú puju a sme opäť na ceste k najvyššej trojici hôr na svete – Everest, Lhotse, Nuptse. Čakám, kedy príde to známe šteklenie v bruchu – tak, ako pred každým náročným výstupom, o ktorom vieš dopredu iba to, že to bude „poriadny záhul“.“

 

Zdroj: Peterhamor.sk, lidé&HORY