České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Premiérový výstup na Yermanendu Kangri

První úspěšný prvovýstup letošního roku v asijském pohoří Karakoram si připsala italsko-rakouská dvojice Simon Messner a Martin Sieberer. O jejich jiných úspěšných výstupech jsme již několikrát informovali, oba spolu totiž lezou pravidelně. A ani Karakoram pro ně není nový, v minulosti se již pokoušeli například o nové cesty na vrcholy Muztagh Tower nebo Praqpa Kangri. 

Také letos zůstali u svého tradičního stylu a opět se pokusili vylézt novou cestu alpským stylem. Jako cíl si vybrali 7163 metrů vysokou Yermanendu Kangri nacházející se nedaleko známějšího Mašerbrumu, v jehož stínu Yermanendu Kangri do značné míry leží. Proto dosud tato hora neměla vůbec žádné výstupy na vrchol. 

Do Pákistánu dorazila dvojice počátkem července. Následoval pochod pod vrchol a aklimatizace. 13. července vyrazili Messner a Sieberer do stěny. První den se dostali do 5400 metrů, kde bivakovali. Druhý den postoupili do 6250 m, kde absolvovali další bivak. Další ráno vyrazili k vrcholu již v 4 hodiny, vrcholu dosáhli v 11:15 hod. Zde nějaký čas fotografovali a pak sestoupili zpět do bivalu ve výši 6250 metrů. Následující den sestoupili až do základního tábora. 

Messnerovi a Siebererovi se tak podařilo zdolat jednu z nejvyšších dosud nevylezených hor na světě. Podle slov Messnera se pro tento vrchol rozhodli asi před rokem, jednak proto, že se jim velmi líbil, a jednak kvůli relativně snadné dostupnosti z Hushe. Výstup byl podle něj dosti náročný, neboť se téměř celou cestu museli brodit sněhem. Oba si splnili jeden ze sportovních snů. Simon Messner říká, že vždy chtěl zdolat jeden z vrcholů vyšších než 7000 metrů. 


Messner a Sieberer v základním táboře. Foto Discover Karakoram


Jeden z prudkých úseků. Foto Simon Messner


Cesta na Yermanendu Kangri. Foto Simon Messner

Text: VŠ
Zdroje: explorersweb.com, planetmountain.com