České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Premiérový výstup na šestitisícovku Chandi Himal

Výstupy na dosud nevylezené vrcholy nejsou jen doménou špičkových alpinistů. V posledních letech o dosažení podobných cílů pokoušejí i ostatní. Mezi ně patří i Američan Matt Powell, který se sám označuje za lezce střední kategorie. I jemu se nakonec podařilo takovýto cíl najít – stala se jím hora Chandi Himal.  Chandi Himal se nachází na severozápadě Nepálu v dosud neobjevených horských oblastech mimo hlavní turistické cesty, kde i při treku nepotkáte dlouhé dny živou duši.


Údolí vedoucí k Chandi Himal. Foto Matt Powell

Powell zjistil, že jen k přístupu do základního tábora bude třeba týdenní trek. Průzkumnou výpravu uskutečnil ve trojici  již v roce 2021. Jeho spolulezci byli Američan Kevin Bialy a Španěl Jaime Iranzo. V letošním roce se všichni koncem dubna do Nepálu vrátili. Na západ Nepálu se dostali již 5. května, pak následoval devět dní dlouhý trek pod vrchol. Během treku nepotkali žádného dalšího člověka, zato viděli stopy sněžného levharta. Jaime Iranzo měl z počátku problémy s aklimatizací, nakonec se mu je však podařilo vyřešit. 


Chandi Himal v pozadí vpravo. Foto Matt Powell


Chandi Himal z předsunutého základního tábora. Foto Matt Powell

Základní tábor postavili ve výšce 4800 metrů, další dva tábory potom ve výškách 5300 a 5700 metrů. 19. května brzy ráno všichni opustili nejvýše položené stany a východní stěnou a po jihovýchodním hřebenu dolezli čtvrt hodiny před desátou na vrchol. Původně chtěli sestoupit na sever, ale kvůli přílišnému množství sněhu sestoupili stejnou cestou. Sníh byl rovněž důvod, že neuskutečnili výstup na sousední šestitisícovku Changwatang. 

I tak se trojici horolezců původní projekt dokončit. Připsali si historicky první úspěšný výstup na 6142 metrů (setkat se lze i s údajem 6069 metrů) vysoký Chandi Himal. Obtížnost cesty lezci stanovili jako F+. 


Všichni členové výpravy. Foto Matt Powell


Iranzo na vrcholu. Foto Pemba Šerpa

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com