České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Podzimní expediční sezona v Himalájích pomalu začíná

Základní tábory pod himalájskými osmitisícovkami se plní horolezci a podpůrnými týmy.


Manaslu (8163 m) je po Cho Oyu (8201 m) považována za druhou technicky nejméně obtížnou osmitisícovku. A protože Čína uzavřela Cho-Oyu a Shishapangmu, není proto divu, že se tak jedná o nejvíce „navštěvovanou“ osmitisícovku v podzimním období. I letošní čísla to potvrzují.
Povolení k výstupu dosud obdrželo 15 týmů a 157 zahraničních horolezců. Nikdo (zatím) neoznámil, že by chtěl výstup zvládnout alpským stylem. Lze tedy předpokládat, že všichni zvolí normální výstupovou cestu, která bude předem zajištěna fixním lanem (stejně jako loni), každý horolezec bude mít svého šerpu a všichni budou využívat kyslík. Celkový počet osob v základním táboře tak může snadno překročit číslo 300.


Přehled povolení pro výstup na nepálské osmitisícovky ze dne 6.9. vydané nepálským Ministerstvem turismu


Polská mistryně ve skialpinismu Anna Tybor by ráda zkompletovala první ženský kompletní sjezd na lyžích z Manaslu. Britka Emma Jack v roce 2009 sjela z Manaslu na lyžích s výjimkou krátké pasáže ve výšce 6200 m. Foto Anna Tybor


Kangchenjunga (8586 m) je třetí nejvyšší horou světa a nachází se na východní hranici Nepálu. Nejobtížnější pasáže se nachází ve vyšších partiích hory a proto je vrcholový den obzvláště dlouhý a náročný.
Na výstup normální cestou s kyslíkem se letos chystá menší komerční expedice Alpenglow (tři horolezci a čtyři šerpové).
 


Mohutný masiv Kangchenjungy na hranicích Nepálu a Silkkimu, foto Siegmund Stiehler

 

Na Dhaulagiri (8167 m), sedmou nejvyšší horu světa, se chystá např. Carlos Soria (83-letý španělský horolezec, je zároveň nejstarším člověkem, který zdolal vrcholy K2, Broad Peak, Makalu, Gasherbrumu I. a Manaslu), mexická horolezkyně Viridiana Alvarez či Sirbaz Khan, jehož snahou je stát se prvním Pákistáncem, který získá Korunu Himaláje. Dhaulagiri by mohla být jeho 9. osmitisícovkou.

 

Nepálu je očkováno méně než 20% populace. Podle nedávného průzkumu místního ministerstva zdravotnictví si více jak dvě třetiny obyvatel Nepálu vytvořily protilátky proti koronaviru.
Pro zahraniční návštěvníky Nepálu stále platí povinná týdenní karanténa (i pro očkované) a nutnost absolvovat po příjezdu testy. Týdenní karanténa není pro ty, kteří na expedicích stráví několik týdnů, obvykle žádná velká překážka. Pro ostatní návštěvníky Nepálu, jejichž cílem je 2-3 týdenní trekking či kratší turistické cesty např. za kulturou či historií, obvykle nutnost týdenní karantény znamená zrušení či odložení celé jejich cesty do Nepálu.
Nepal Tourist Board (nepálská turistická centrála) ve své studii odhaduje měsíční ztrátu v oblasti turismu na částku 10 bilionů Rupií (cca 85 mil. USD) ve srovnání s rokem 2019. Nepál, na jehož HDP se Turismus podílí 8% a přímo zaměstnává 243.000 osob (dalších téměř 1,1 mil. nepřímo) si nemůže dovolit další omezení již začínající hlavní (podzimní) turistické sezony.
Nepálská vláda by nyní měla rozhodovat o změně podmínek pro zahraniční návštěvníky vč. podmínek karantény.

 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com, thehimalayantimes.com