České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Počasí mění na Cho Oyu plány

Jak jsme Vás již informovali (ZDE), skupina českých horolezců pod vedením Poldy Sulovského se rozhodla pokusit se o prvovýstup na Cho Oyu. Vše ale komlikuje šaptné počasí - více ve zprávě:

Zpráva z 27. 9.: Zdravíme opět z base campu, jak již bylo napsáno v minulé zprávě Kamil s Galošem vyrazili do stěny před pěti dny, to co měli za úkol na výsost splnili, ale bohužel hora nás asi nechce nebo jsme ji trochu pozlobili, jelikož my (Polda, Lupi, Já) jsme vyrazili dva dny po té s vizí dodělat cestu, alespoň do 7400 ma tam postavit druhý stan. Do ABC 6150 m došli kolem 15 hodiny, kdy začalo sněžit. Galoš a Kamil se hlásili ještě v 18, že vaří a že postavili stan v 6900 m a dotáhli fixy nad těžké místo do 7050 m. Vše probíhalo dle nejlepších předpokladů. Ve 20:00 jsme měli poslední relaci a situace se obrátila o 360 stupňů. Stan, který zatím všechny prachové laviny míjely, protože byl postaven pod skalkou náhle zasáhla vetší lavina a stan lehl na zem. V tom okamžiku jsme se spojili a Galoš s Kamilem se rozhodli okamžitě opustit nebezpečné místo a co nejrychleji slanit do ABC, trvalo to přesně 5 hodin, kdy ve změti lavin dojeli po lanech na ledovec, kde ještě bloudili v zasypaných trhlinách. Druhého dne ráno jsme se rozhodli opustit ABC a nepokračovat v prvovýstupu. S Lupim jsme šli ještě pod stěnu do depositu pro zbytek lezeckého materiálu a po cestě zpět jsme našli mrtvolu cca dle výpočtu a oblečení 20 let starou.

26. 9. jsme všichni sestoupili do základního tábora i se všema věcma s rozhodnutím pokusit se o vrchol normální cestou. Takže teď dáme 2-3 dny odpočinku a po té se pokusíme vylézt Cho Oyu normální cestou, držte palce všichni, zdravíme z BC.

Na fotografii jsou červeně vyznačené již vystoupené cesty, zeleně je vyznačen plánovaný český prvovýstup

Web expedice www.chooyu2009.cz

O průběhu expedice vás budeme nadále informovat.