České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Piolet d’Or za rok 2021

Nejvýznamnější horolezecké ocenění Zlatý cepín (Piolet d’Or) se uděluje každoročně (s výjimkou roku 2008) od roku 1992. Za 30 let obdrželi toto prestižní ocenění přední lezci z celého světa. Mezi oceněnými najdeme i dva Čechy, Marka Holečka a Zdeňka Háka. Oba získali Zlatý cepín dvakrát za své společné výstupy na Gašerbrum I a Chamlang. 


Zlaté cepíny. Foto Piolets d'Or

Zlaté cepíny se vyhlašují a předávají vždy za minulou lezeckou sezonu. Loňská sezóna 2021 byla skvělými výkony přímo nabita. Po nejhorším pandemickém roce 2020, kdy se téměř nedalo cestovat, mohli lezci vyrazit do vysokých hor bez výraznějších omezení,. Mnoho lezců se tak vydalo plnit své cíle z předchozího roku. Dočkali jsme se tak třeba českého prvovýstupu na Baruntse, francouzského na Cholatse a Chamlang nebo slovinského na Chobutse. 

Komise udělující Zlaté cepíny ovšem vybrala jiné výstupy a ocenila celkem tři týmy. Trojčlenný tým ve složení Archil Badriašvili, Baqar Gelašvili a Giorgi Tepnadze získal historicky vůbec první Zlatý cepín pro Gruzii. V září 2021 provedla uvedená trojice výstup na pákistánskou sedmitisícovku Saraghrar Northwest (7300 m). Vylezení nové cesty s převýšením 2300 metrů jim trvalo osm dní, další dva dny pak strávili při sestupu po stejné trase. Porotci ocenili zejména linii a styl, kterým byl výstup na dosud panenský předvrchol hory Saraghrar proveden. 


Saraghrar. Foto Archil Badriašvili

Oceněn byl také Belgičan Sean Villanueva O’Driscoll za svůj přechod masivu Fitz Roy. Cestu zvanou Moonwalk Traverse uskutečnil v únoru v průběhu šesti dní. Při přechodu zvládl výstup na všechny vrcholy této horské skupiny včetně 3405 metrů vysokého Fitz Roye. Ačkoliv se s výjimkou několika lanových délek nejednalo o nový terén, komise ohodnotila eleganci linie, jakož i styl Villanuevy O‘Driscolla. 


Moonwalk Traverse. Foto Rolo Garibotti  

Speciální cenu poroty získávají Ukrajinci Nikita Balabanov, Michail Fomin a Vjačeslav Poležajko za prvovýstup jihozápadním pilířem Annapurny III (7555 m). O linii se od roku 1981 pokoušelo několik horolezeckých týmů, uspěla ale až ukrajinská skupina. Výstup na přelomu října a listopadu loňského roku jim trval 16 dní. Nová linie je i podle vyjádření samotných porotců jednou z nejlepších za posledních mnoho let. Protože se ale horolezci při sestupu nechali z výšky 5000 metrů odvézt helikoptérou, neobdrželi hlavní cenu, ale "jen" speciální cenu poroty. 


Annapurna III. Foto Nikita Balabanov, Michail Fomin

Cenu za celoživotní přínos převezme slovinský horolezec Silvo Karo, který v 80. a 90. letech patřil k nejužší světové špičce. Vytvořil nové cesty na Fitz Roy, Torre Egger, Bhagirathi III a hned tři nové cesty na Cerro Torre. Účastnil se i národních expedic na Kangčendžengu, respektive její východní vrchol Yalung Kang, na Lhotse Šar nebo Mount Everest. Velmi hodnotných výstupů dosáhl i v domovských Alpách nebo na amerických skalních stěnách El Capitan a Half Dome. 


Silvo Karo. Foto Marko Preželj

Text: VŠ
Zdroj: pioletsdor.net