České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Pietní vzpomínka na expedici Peru 1970

V neděli 31. května 2020 si všichni milovníci lezení a alpinismu připomněli smutné výročí. Před 50 lety, právě 31. května 1970, postihlo Peru silné zemětřesení. Otřesy půdy uvolnily z nejvyšší peruánské hory Huascarán (6768 m) obrovskou lavinu, která měla nedozírné následky. V lavině přišli o život i všichni účastníci 15členné československé expedice Peru 1970.

Pietní vzpomínková slavnost připomínající 50 let této tragédie, které se zúčastnili přátelé a pozůstalí zahynulých členů první československé horolezecké výpravy i mnoho lezců i milovníků lezení mladší generace, se jako obvykle uskutečnila na symbolickém hřbitově horolezců ve Hruboskalském skalním městě.

Setkání na poutním místě pod stěnou Nekonečné věže bylo zahájeno v 11 hodin, během úvodního zahájení pozdravila všechny přítomné i peruánská velvyslankyně Marita Landaveri. Tradiční legendární mši sloužil, stejně jako v minulosti, osobní přítel několika zahynulých horolezců, husitský kněz Aleš Jaluška.

Součástí vzpomínkového dne na Hrubé skále byla i odpolední premiéra filmového dokumentu o československých horolezcích v peruánských Andách Boys 70.  

Text a foto: LJ