České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Parádní prvovýstupy v zimních Alpách

 

Na konci ledna předvedli přední evropští horolezci své umění na "domácím písečku". V pátek 19. ledna se podařilo dvojici Tyroláků Hansjörg Auer a Tobias Holzknecht přelézt novou 200 metrů dlouhou mixovou cestu Nordstau (WI5-/M5) na stěně Burgsteiner Wand nedaleko Längenfeldu v údolí Ötztal. O deset dní později spojil Hansjörg síly se Simonem Messnerem (synem legendárního R. Messnera) a společně uskutečnili zimní prvovýstup obtížné severní stěny Hahlkogel. Jednodenní výstup uskutečnili po cestě Untauglich 02 (obt. až VII-).

Foto:

 

Zkušení Jihotyroláci Christoph Hainz a Kurt Astner řádili také na domácí půdě. V údolí Pragser Tal přelezli 25. ledna novou mixovou cestu New look new hook (WI5/M9) na stěně Rauhe Gaisl. Cesta vedoucí přes skalní střechu (M9) a následně ledopád má tři délky, které dohromady tvoří technicky velmi náročnou a různorodou linii.

Foto:

 

Poslední lednový den se blýskli parádním přelezem také legendární Alex Huber (D) a Guido Unterwurzacher (AT). Jako prvním v historii se povedlo přelézt přímou linii v tzv. „Velkém trychtýři“ v západní stěně masivu Hoher Göll v Berchtesgádenských Alpách.

Foto:



 

Zdroj: Planetmountain.com