České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Outdoortrophy ve Vorarlbersku – na startu se objeví i český biker Jaroslav Kulhavý

14. srpna svede 160 mezinárodních špičkových sportovců boj o vítězství v deváté edici outdoortrophy v Lingenau (pohoří Bregenzerwald). Štafetový závod outdoortrophy spočívá ve štafetovém propojení disciplín: běh do vrchu, paragliding, kajak a horské kolo.  Na start nastoupí mistr světa v běhu do vrchu Helmut Schiessl (Německo), vítěz Zermattského maratonu Gerd Frick (Itálie), vítěz paraglidingového seriálu Markus Prantl (Itálie), několikanásobná národní mistryně v paraglidingu Joanna di Grigoli z Benátek, mistr světa v raftingu Thomas Funke (Německo), mnohonásobný rakouský mistr v jízdě na kajaku a třetí z mistrovství světa Gerhard Schmid, světový vicemistr v jízdě na divoké vodě Manuel Filzwieser (Rakousko), jakož i skvělý český biker Jaroslav Kulhavý, národní mistr v cross country Hannes Metzler (Rakousko), vítěz Trans Rockies Silvio Wieltschnig (Rakousko) a mnozí další. Letos přijalo náročnou výzvu celkem 40 týmů – mezi nimi čtyři čistě ženská družstva a pět továrních týmů.


Trať klade na závodníky neobyčejné nároky: na začátku je třeba zvládnout patnáctikilometrový běh do vrchu s převýšením ne menším než 1400 metrů. Jakmile běžec dorazí na vrchol Niedere, vyráží do své akce závodník s paraglidovým padákem – po krátkém výběhu se vrhne směrem k elektrárně Andelsbuch. Než s co největší přesností přistane v cílovém bodě, musí se obrátit na otočném bodě.

Po startu ze čtyřmetrového převisu se třetí sportovec prodírá na kajaku peřejemi říčky Bregenzera¬che, překonává vodopád, zvládá vodní slalom včetně eskymáckého obratu, aby mohl závodník na horském kole vyrazit do poslední etapy. Také na cyklistické trati je třeba prokázat nezkrotného bojového ducha: střídají se na ní strmá stoupání, náročné pasáže, kdy je třeba kolo nést, a razantní sjezdy. Kromě hodnocení profesionálů a amatérů (mužů i žen) jsou samostatně hodnoceny také tovární týmy.