České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ondrův volný přelez v Macoše

Nejznámější český skalní lezec Adam Ondra zažil velmi povedený konec roku 2022. Kromě onsightu teprve čtvrté cesty obtížnosti 9a ve Slovinsku a vylezení další cesty 9b+ nazvané Zvěřinec se mu v Moravském krasu povedl i jeden velmi hodnotný a unikátní přelez. 


Ondra v Macoše. Foto Adam Ondra

V této lokalitě se běžně leze na mnoha místech, avšak možná vůbec nejznámější útvar zdejšího krasu, propast Macocha je přírodně mimořádně cenná. Proto se zde smí lézt pouze pět dní v roce a to ještě na zvláštní povolení. Adam Ondra povolení získal a rozhodl se uskutečnit volný přelez cesty Příklepový strop z roku 1986. O tuto linii se v minulosti pokoušeli Dušan Janák a Jan Straka, jejich pokus ale nedopadl úspěšně. 


Ondra se připravuje. Foto Adam Ondra

Po získání povolení se Adam Ondra pustil začátkem prosince 2022 do práce. A dařilo se mu. Pětidélkovou cestu zvládl volným lezením, přitom jednotlivé délky mají obtížnost 8b+, 8b+, 8a+, 7a a 6c. Podle Ondry to ale příliš nevystihuje jedinečnost a dobrodružnost výkonu. Kvůli dodržení pravidel ochrany přírody měl totiž na pokusy o přelezení cesty hodně vymezený čas. Navíc v té době byla poměrně velká zima a vysoká vlhkost. 


Ondra leze. Foto Adam Ondra

V polovině ledna zveřejnil Ondra z tohoto pozoruhodného přelezu také video na svém Youtube kanálu. Podle něj jde o nejvyšší, nejdelší a nejstrmější převis celé České republiky. Gratulujeme k úspěchu a přejeme hodně pohody do dalších projektů. 


Ondra v převisu. Foto Adama Ondra

Text: VŠ
Zdroj: Facebook Adama Ondry