České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ondra získává na ME kompletní medailovou sbírku

Nejvýznamnější akcí letošního roku ve sportovním lezení bylo pro lezce z Evropy mistrovství Evropy, které se konalo mezi 11. a 18. srpnem v Mnichově. V tomto roce se poprvé zkoušel nový formát, kdy třetí největší německé město současně hostilo nejlepší evropské sportovce v celé řadě sportů a to od cyklistiky, přes gymnastiku a atletiku až po sportovní lezení. 

Pro lezce bylo určeno osm sad medailí, čtyři pro muže a stejný počet pro ženy. Kromě tradičních disciplín jako je lezení na rychlost, lezení na obtížnost a bouldering se soutěžilo i v olympijské kombinaci. V Paříži 2024 se ale na rozdíl od Tokia poleze jen cesta na obtížnost a čtyři bouldery. Vylezení cesty pro obtížnost na top znamená 100 bodů, vylezení každého z boulderů na první pokus také znamená 100 bodů. Kdo získá nejvíce bodů vyhraje i celou soutěž. Oproti minulosti už tedy pořadí lezce nemůže nijak ovlivnit výkon ostatních závodníků. 

Bouldering

Úvodní disciplínou mistrovství byl bouldering. V ženské kategorii dominovala Janja Garnbret ze Slovinska, která vyhrála kvalifikaci i semifinále a dobrou formu si schovala i na finálové boje. Se dvěma topy a čtyřmi zónami si připsala do své bohaté sbírky další zlatou medaili. Ze stříbra se mohla radovat domácí Hannah Meul se zápisem dva topy a tři zóny a třetí místo obsadila Oriane Bertone z Francie, která rovněž dvakrát topovala a k tomu přidala tři zóny. 

Do finále postoupila i česká reprezentantka Eliška Adamovská, která se ve špičkové konkurenci rozhodně neztratila. S jedním topem a dvěma zónami obsadila krásnou pátou pozici. Dalším dvěma Češkám se kvalifikace nepovedla - Markéta Janošová skončila na 40. místě, Michaela Smetanová o šest příček hůře. 


Ženské pódium v boulderingu. Foto Jan Virt a IFSC

Vítězem mužské části boulderové soutěže se stal Rakušan Nicolai Uznik. Ten sice neovládl kvalifikaci ani semifinále, avšak do finále si přinesl největší pohodu a se dvěma topy a dvěma zónami triumfoval. Pro stříbrné ocenění si dolezl Francouz Sam Avezou a bronzovou medaili získal Adam Ondra. Ve finále měli Avezou i Ondra stejný zápis jako vítězný Uznik, o jejich pořadí proto rozhodl vyšší počet absolvovaných pokusů. 


Nejlepší boulderisté. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Lezení na obtížnost

Slovinská lezkyně Janja Garnbert potvrdila roli favoritky i v lezení na obtížnost. Dominovala již v kvalifikaci a v semifinále a stejně suverénním způsobem si ve finále s výsledkem 50+ dolezla pro druhý letošní titul mistryně Evropy. Rakušanka Jessica Pilz se dostala až na chyt číslo 45 a mohla tak slavit stříbrný úspěch. Na stupních vítězů je doplnila Manon Hily z Francie s výsledkem 41+. 

Také zde se dařilo Elišce Adamovské, která si připsala skvělé šesté místo za chyt 37+. Postup ze semifinále byl nad síly Michaely Smetanové, jež se musela spokojit s 18. příčkou. Další české reprezentantky skončily již v kvalifikaci. Tereza Širůčková obsadila 32. místo, Markéta Janošová skončila na 38. pozici a Arina Jurčenko ještě o jedno místo za ní. 

Tři nejlepší ženy v lezení na obtížnost. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Druhou medaili získal v závodě mužů Adam Ondra, v tomto případě dokonce tu nejcennější. S výsledkem 37+ těsně porazil druhého Luku Potočara ze Slovinska. Bronzovou medaili si na krk pověsil Španěl Alberto Gínez López. Domácí hvězda Alexander Megos se musela spokojit s „až“ pátou příčkou a těsně bez medaile skončil i u nás známý Rakušan Jakob Schubert.

Druhý český reprezentant Martin Stráník jen těsně nepostoupil ze semifinále a obsadil pěkné 10. místo. Již v kvalifikaci zůstali bratři Šimon a Štěpán Potůčkovi, kteří skončili na 40. a 43. pozici. 


Nejlepší závodníci v lezení na obtížnost. Foto Jan Virt a IFSC

Lezení na rychlost

Mezi ženami zcela ovládly startovní pole polské ženy, které obsadily prvních pět míst. Titul mistryně Evropy si zajistila Aleksandra Miroslaw, post vicemistryní Evropy pak Aleksandra Kalucka a bronz získala její sestra Natalia. Skvělý den Polek doplnily čtvrtá Patrycja Chudziak a pátá Anna Brozek. Češky v tomto závodě nestartovaly. 


Polské stupně vítězů v lezení na rychlost žen. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Trochu radosti pro těžce zkoušenou Ukrajinu přinesl vítěz mužského závodu Danyil Boldryrev. Stříbrnou medaili vybojoval Marcin Dzienski z Polska, bronz Guillaume Moro z Francie. Sebastian Lucke, nejlepší Němec, skončil na 10. pozici. Českým reprezentanti nemohli být se svým výkonem příliš spokojeni. Jan Kříž obsadil 16. příčku, Petr Burian byl ještě o tři místa za ním. 


Nejrychlejší muži. Foto Dimitris Tosidis a IFSC

Kombinace

O dokonalém šampionátu může mluvit slovinská hvězda Janja Garnber, která je ověnčena třemi tituly mistryně Evropy. Poslední přidala v olympijské kombinaci. I její bodový zisk byl téměř perfektní. Z možných 200 bodů získala 199,9. O zbylé dvě medaile si to rozdaly další Slovinka Mia Krampl a Rakušanka Jessica Pilz. Šťastnější byla nakonec závodnice ze Slovinska, když v její prospěch rozhodly pouhé tři desetiny bodu. Nepopulární bramborovou pozici obsadila domácí Hannah Meul, pro solidní páté místo si dolezla česká reprezentantka Eliška Adamovská. 


Ženy, které ovládly olympijskou kombinaci. Foto Jan Virt a IFSC

Zklamání z předchozího závodu si vynahradil Rakušan Jakob Schubert. Ziskem 175,6 bodů si zajistil triumf v závěrečné disciplíně. O necelých pět bodů druhý skončil nejlepší český lezec Adam Ondra, který po bronzu z boulderingu a zlatu z lezení na obtížnost zkompletoval svou sbírku medailí z Mnichovského šampionátu. S poměrně velkým odstupem třetí dokončil závod Španěl Alberto Gínez López.


Mužské stupně vítězů v olympijské kombinaci. Foto Jan Virt a IFSC

Text: VŠ
Zdroj: ifsc-climbing.com