České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za zimním výstupem na K2

V sobotu 16. ledna 2021 v 16:58 hod místního času oznámil leader expedice Seven Summit Treks  Chhang Dawa Sherpa prostřednictvím FB, že 10 nepálských horolezců dokončilo první zimní výstup na K2 - druhou nejvyšší horu světa a poslední osmitisícovku, která dosud nebyla v zimě vylezena.
"Dokázali jsme to. Věřte mi, zvládli jsme výstup na vrchol „Divoké hory“, který se v tomto období dosud nikomu nepodařil. Vystoupili jsme na vrchol nebezpečné K2 v zimě. “

Vrcholu dosáhli členové tří týmů: z týmu Nimsdai to byli Nirmal Purja, Mingma David Sherpa, Mingma Tenzi Sherpa, Geljen Sherpa, Pem Chiri Sherpa a Dawa Temba Sherpa, z týmu Mingma G to byli Mingma Gyalje Sherpa, Dawa Tenjin Sherpa, Kilu Pemba Sherpa a z týmu SST to byl Sona Sherpa.

Agentury uvádí tuto časovou posloupnost těchto událostí takto:
16/01/2021, 18:00 SEČ
Ze základního tábora K2 Chhang Dawa Šerpa prostřednictvím FB sdělil, že: „10 lezců nepálské expedice dosáhlo vrcholu K2. Všichni jsou v bezpečí a v dobré kondici.“
16/01/2021, 19:25 SEČ
Ze základního tábora K2 Chhang Dawa Šerpa na FB uvedl, že: „Všichni členové vrcholového týmu jsou nyní v C3, dva z nich, Sona Sherpa a Gelje Sherpa sestupují do základního tábora.“
17/01/2021, 17:00 SEČ
Chhang Dawa Šerpa na FB informuje, že všech deset nepálských horolezců, kteří včera poprvé v zimě vystoupili na K2, se vrátilo do základního tábora.


Oslava Nepálců v základním táboře, foto Nirmal Purja
 

Výkon nepálského týmu je beze sporu významným počinem v himálajském horolezectví. Nejen z toho důvodu, že všichni, kteří stáli na vrcholu, zvládli extrémní zimní podmínky. Významné je, že první výstup na v zimě dosud nevystoupený vrchol zvládli právě nepálští horolezci. Ti dosud vždy, dalo by se říci, pomáhali nebo doprovázeli na osmitisícové vrcholy lezce z celého světa.
Z rozesílaných záběrů a fotografií, které zaplavily sociální sítě na celém světě, zaznívá i několik otázek. Na fotografiích z výstupu je vidět, že členové nepálského vrcholového týmu používali kyslíkové masky. Nirmal Purja pak ale prohlásil, že on vystoupil na vrchol bez podpůrného kyslíku. Horolezecká komunita na celém světě není ale po tomto prohlášení uspokojena. Mnozí říkají – ano je to obrovský úspěch stát v zimě na vrcholu nejobtížnější osmitisícovky. Podle současných měřítek se ale nemůže jednat o žádný milník v himálajském horolezectví.
 


Nirmal Purja


Jak hodnotí zimní výstup na K2 našich himálajisté Zdeněk Hák, Marek Holeček a Radek Jaroš přineseme v dalších informacích.

Text: LJ
Zdroj:planetmountain.com