České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za podzimní Tengkangpoche

Když na samotném konci loňského října přelezli britští alpinisté Tom Livingstone a Matt Glenn severovýchodní pilíř Tengkangpoche (6487 m), celá horolezecká komunita byla u vytržení. Jeden z nejzásadnějších problémů himálájského lezení se konečně podařilo vyřešit. Není tedy divu, že o tomto senzačním výstupu psala snad všechna důležitá média s horolezeckou tématikou.


Matt Glenn v bivaku. Foto Tom Livingstone

Nyní, zhruba půl roku od úspěchu britské dvojice, přišel ještě jeden zajímavý moment. Rolo Garibotti totiž zpracoval krásné topo nové cesty pojmenované Massive Attack. Cesta ohodnotili prvovýstupci obtížností 5.11 M7 A3 a její vylezení jim trvalo 7 dní, od 24. do 30. října. Na pilíři Tengkangpoche současně vede ještě několik rozlezených linií nedokončených pokusů z předchozích let.

Nutno podotknout, že těsně po návratu Britů vypukla kolem celé jejich akce poměrně velká kontroverze. Severovýchodní pilíř měli totiž rozlezený také Kanaďané Quentin Robert s Jesse Huey, kteří se chtěli do cesty vrátit letos na jaře. Navíc zanechali pod horou i na jejích svazích zásoby, přičemž Livinsgtone a Glenn část z nich využili. Kanadští lezci také tvrdili, že nebyli o záměru Britů informování a dodali, že by je případně na svou akci rádi přizvali.


Na vrcholovém hřebeni. Foto Tom Livingstone

Proběhla proto krátká a relativně ostrá výměna názorů mezi oběma dvojicemi. Kanaďané nejprve jasně formulovali své stanovisko, Livingstone reagoval článkem na svém webu. Debata měla několik sporných bodů, zejména právě ono (ne)informování britského týmu o svém cíli vystoupit tuto cestu a dále o využití připravených zásob, jejich stav a další osud. Nakonec se však emoce zklidnily a i díky Colinu Haleymu, jenž posloužil jako prostředník, se podařilo celý spor víceméně urovnat.


Britští horolezci na vrcholu Tengkangpoche. Foto Tom Livingstone

Roberts s Hueyem tak sice asi s britskými horolezci nebudou nejlepší přátelé, avšak hlubší dohru snad mít případ nebude. Pochopitelně je otázka, jestli se budou cestu snažit přelézt také oni, či zda pro ně po výstupu Britů ztratila význam, vzhledem k tomu, že už by mohli tuto linii pouze jako první zopakovat. Možností je případně i vytvoření jiné nové cesty v severovýchodním pilíři nebo jeho okolí. V každém případě lze označit prostoupení cesty za velký úspěch horolezectví v minulém roce a Livingstonea a Glenna za vážné kandidáty prestižního ocenění Zlatý cepín. Byť jeho udělení není vzhledem k výše zmíněné kontroverzi pravděpodobné natolik, jako by asi bylo za jiných okolností.

Doplňme ještě, že na YouTube britské firmy Mountain Equipment se objevil krátký film právě z prvovýstupu Glenna a Livingstonea na Tengkangpoche. Tom Livingstone je totiž tváří právě této outdoorové značky. 


Horní část vylezené linie. Foto Francois Cazzanelli. Topo Rolo Garibotti


Dolní partie cesty. Foto Francois Cazzanelli. Topo Rolo Garibotti


Horní část vylezené linie. Foto Francois Cazzanelli. Topo Rolo Garibotti

Text: VŠ
Zdroje: Facebookový a Instagramový účet Toma Livingstonea, explorersweb.com