České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ohlédnutí za závodem Skialpsprint

Kdo přijel v sobotu 23. ledna 2010 do lyžařského střediska Bouřňák v Mikulově na Teplicku, viděl originální otevřený závod. Skládal se ze dvou částí : obřího slalomu a ve druhé části výstupu po svahu černé sjezdovky  a následnému sjezdu v branách předchozího obřího slalomu. Členové Horské služby projížděli obří slalom s kanadskými saněmi. Veřejnost, která  se závodu zúčastnila, jela obří slalom, samozřejmě, bez saní.

Ve druhé části soutěže absolvovali pak všichni obří slalom ještě dvakrát za sebou, před každou jízdou ale museli svah černé sjezdovky na lyžích nejprve vystoupat. V této části bylo na každém, jakou taktiku pro zdolání svahu zvolí. Členové Horské služby použili vesměs skialpové lyže, závodníci z řad veřejnosti stoupali s lyžemi na zádech, s běžkami, apod.

Pro diváky je závod atraktivní i proto, že druhá část startuje takzvanou Gundersenovou metodou. To znamená, že do této části lyžaři startují v časových odstupech, které určil předchozí obří slalom. Na trati tak jsou ve stejné chvíli pohromadě všichni závodníci.  Obdivuhodné je, že se tohoto fyzicky náročného závodu zúčastňují i ženy.

Závod s názvem Memoriál Jiřího Lajperta, připomíná jméno člena Horské služby z Bouřňáku, který zahynul před více než deseti lety ve Vysokých Tatrách. Celkovým vítězem sobotního závodu byl Pavel Antl startující za Horskou službu, v kategoriích pro veřejnost byli nejrychlejší Michal Skůra a Pavel Mařík. Krásné a hodnotné ceny byly pak odměnou za vynaloženou námahu všech zúčastněných.

Další fotografie a kompletní výsledky najdete na webu závodu Skialpsprint.cz