České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Ochutnávka lidé&HORY 3/2021

Časopis lidé&HORY č. 3/2021 vychází koncem června. Z obsahu vybíráme:

3. díl povídání Radka Jaroše Jak se zrodil horolezec - tentokráte o období od expedice Everest 1994 až po expedici na Kančendžengu v roce 2002.

Při expedici Everest 1994 rozhodně nešlo o ztrátu iluzí. Už jen to, že jsem viděl a na vlastní kůži zažil nejvyšší pohoří světa byl fascinující zážitek. Neúspěchy k vysokým horám patří. Já jsem se přesvědčil, že člověka prostě motivují a posouvají dál, a to víc než sebeuspokojení. Řekl bych, že je to stejné jako s talentem. 
Pokud jedinec spoléhá jen na tuto, řekněme, vrozenou přednost, pokud se nevydá cestou dalšího úsilí, práce a dřiny, může být jeho rozvoj zbrzděn a nikdy nemusí dosáhnout svého cíle.



Prakticky zaměřená je rozsáhlá informace o bivacích v Alpách od našich dopisovatelů Andrey a Andrease Straußových Bivaky – méně je často více.

Výstup vyžaduje soustředění. Rytmus našeho pohybu je monotónní – krok, krok, cepín, a zase krok, krok, cepín. Hlavou se mi honí další a další myšlenky. Stále častěji hledím na hřeben nad ledovcem. Tam někde nahoře musí být bivak, ke kterému míříme! Připadá mi, že jsme již ve správné nadmořské výšce. A tok mých úvah pokračuje: Co když ho nenajdeme? Co když ho neotevřeme? Nebo naopak nezavřeme? Co když bude obsazený? Budou tam opravdu deky? Nebo to bude neobyvatelný objekt a budeme muset v noci sestoupit zpátky?