České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nové mixová cesta v údolí Bletterbach

Italští horolezci Sarah Haase a Daniel Ladurner uskutečnili na začátku února prvovýstup nové mixové cestě nazvané Fossil (Fosílie), linie se nachází v jejich domovském jižním Tyrolsku – nedaleko Bolzana v údolí Bletterbach mezi obcemi Aldein a Radein. Údolí je dlouhé asi osm kilometrů a hluboké 400 metrů a tvoří jej potok Bletterbach, který pramení pod 2317 metrů vysokým Weißhornem. 


Sektor Gorz. Foto Daniel Ladurner

V této soutěsně se nachází množství zajímavých horolezeckých lokalit. V nejhlubší části údolí je dominantní sektor Gorz, kde už v minulosti alpinisté přelezli řadu zajímavých linií. Haase a Ladurner si zde ovšem dokázali najít novou novou a neprozkoumanou trasu. Ta leží vlevo od cesty Erfrischend Eisig a nedaleko ní jsou i další dříve vylezené linie Eisgeist a Eistänzer. 


Ledový úsek. Foto Daniel Ladurner

Prvovýstup nové cesty zvládla dvojice za jediný den. 10. února vyrazili velmi brzy ráno, aby úseky v ledu byly co nejpevnější. Takovýchto pasáží je na nové linii hned několik. Nová linie má tři délky, první o obtížnosti M7+, druhá je M7 WI4 a třetí WI3+. Celkově tedy cesta dosahuje klasifikace M7+ WI4.


Na ledopádu v cestě Fossil. Foto Daniel Ladurner

Haase a Laduner tak vytvořili v tomto sektoru další zajímavou cestu. Měli také štěstí na podmínky, neboť ledopád nacházející se v cestě hodně natekl. Oba alpinisté ovšem upozorňují, že obtížnost cesty je závislá na tom, jak pevně je led ke skále přichycen. Současně upozorňují na nebezpečí tání ledu a padání kamenů. Proto doporučují případným zájemcům o opakování, aby cestu lezli v časných ranních hodinách. Nástup z údolí podle nich trvá asi hodinu a z konce cesty je dle jejich soudu nejlepší slanit zpět k nástupu. 


Nová cesta. Foto Daniel Ladurner

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com