České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nové cesty v bolivijských Andách

Italský horolezec a horský vůdce Daniele Assolari odjel za lezením do jihoamerické Bolívie, kde si již připsal několik velmi hodnotných výstupů. Jako spolulezce si vybral místní horolezce, mimo jiné to jsou Mayte Vasquez a Ronald Choque. Pro jeden z výstupů se s ním spojila i italská horolezkyně Rosa Morotti. 

Lezci zamířili do pohoří Cordillera Real na západě Bolívie, jehož nejvyšším bodem je přes 6400 metrů vysoký vrchol Illimani. Jejich první cílem byl ale 5510 metrů vysoký vrchol Huallomen. V levé části stěny v dosti obtížném terénu zde vylezli novou cestu Imantata – délka cesty 500 metrů, obtížnost TD+ AI4 M5. 

Na konci června se poté skupina soustředila na 6368 metrů vysoký vrchol Illampa. I zde v severní stěně vylezli novou cestu, kterou nazvali Via dei Nembresi – délka cesty 800 metrů, obtížnost TD+ AI4 M5. Cesta končí na 5900 metrů vysokém předvrcholu. Zde horolezci bivakovali a další den potom pokračovali po hřebenu k hlavnímu vrcholu. Připsali si tak už druhý prvovýstup během 14 dní. 


Lezení na Huallomen. Foto Daniele Assolari


Na vrcholu Huallomen. Foto Daniele Assolari


Nová cesta na Huallomen. Foto Daniele Assolari


Lezení na Illampu. Foto Rosa Morotti


Na vrcholu Illampu. Foto Rosa Morotti


Nová cesta na Illampu. Foto Rosa Morotti

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com