České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nové bigwallové cesty v Grónsku

Až na daleký sever se loni v létě vydala šestice kanadských lezců. Jacob Cook, Bronwyn Hodgins, Zack Goldberg-Poch, Kelsey Watts, Jaron Pham a Angela Vanwiemeersch vyrazili z města Uummannaq a následujících 65 dní strávili 450 km dlouhou plavbou kolem západního pobřeží největšího ostrova světa na nafukovacích mořských kajacích.


Trasa plavby a pochodu podél západního pobřeží Grónska. Foto Jacob Cook

V průběhu plavby kolem pobřeží a fjordů se příležitostně zastavovali s cílem zdolat některé z velkých žulových stěn tyčících se přímo nad hladinu Baffinova moře, okrajového moře Severního ledového oceánu. Proto v mnoha případech první délku začínali a jistili přímo z paluby kajaku. V jednom úseku absolvovali i dvacet kilometrů dlouhý pozemní pochod.


Jacob Cook na kajaku. Foto Bronwyn Hodgins

Na konci této pěší části cesty dokázali vytvořit první dvě nové cesty. Pham, Goldberg-Poch a Vanwiemeersch prostoupili 250 metrů dlouhou linii Wears Your Paddle? s klasifikací 5.11-, zatímco Hodgins, Cook a Watts přidali 250 metrů dlouhou cestu Fish are Friends hodnocenou jako 5.9+.


Jacob Cook ve stěně. Jaron Pham

Poté se přesunuli na známou skalní věž Red Wall of Agparssuit. Ženská část výpravy, Hodgins, Watts a Vanwiemeersch, zde vytvořila prvovýstup nazvaný Time is a Construct o obtížnosti 5.11 A2 a převýšení 400 metrů. Muži, tedy Cook, Goldberg-Poch a Pham, mezitím zopakovali cestu Seagull’s Garden o obtížnosti 5.11+ a převýšení 400 metrů poprvé vylezenou belgickým týmem v roce 2010.


Vylezené cesty n Red Wall. Foto Jacob Cook

Největším počinem, který Kanaďané v Grónsku letos zvládli je však patrně první volný výstup na 900 metrů vysokou skalní stěnu Qaersorsuaq. I přestože nebylo počasí příliš příznivé a ve stěně jim mnoho dnů pršelo i sněžilo, zvládla celá šestice v průběhu 20 dní přelézt novou cestu pojmenovanou Sea Barge Circus, jejíž obtížnost stanovili na 5.11+. Tento prvovýstup byl současně tečnou za celou úspěšnou výpravou. Následoval již jen přesun do nedalekého města Upernavik a let zpět domů.


Nová cesta Sea Barge Circus. Foto Jacob Cook

Nyní Jacob Cook a Bronwyn Hodgins zveřejnili z celé této akce na jejich Youtube kanálu třináctiminutové video, které je zaměřeno především na čistě ženský prvovýstup Time is a Construct. Video lze zhlédnout zde


Na vrcholu skalní stěny Qaersorsuaq. Foto Jaron Pham

Text: VŠ
Zdroj: planetmountain.com