České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta v centrálních Apeninách

Italští horolezci Nicola Carusi, Cristiano Iurisci a Gianluca Nervegna se koncem loňského roku vydali za lezením do centrálních Apenin, kde leží park Sirente-Velino. Jde o takzvaný regionální park, což je chráněné území na úrovni našich chráněných krajinných oblastí. Park Sirente Velino leží zhruba na půl cesty mezi Římem a Pescarou, nedaleko města L’Aquila. Kousek severně se nachází i nejvyšší hora celých Apenin, téměř tři tisíce metrů vysoká Corno Grande.


Druhá délka. Foto Cristiano Iurisci

Trojici lezců ale zajímal 2301 metrů vysoký vrchol Fossa dei Cavalli, přesněji řečeno jeho severní stěna proslulá střídáním skalních pásů a říms. Zde v průběhu jediného dne vylezli novou mixovou cestu nazvanou Equis Dyrecta. Od vesničky Massa d’Albe vystoupali k chatě Casale di Monte kde přespali a ráno odtud vyrazili k úpatí stěny.


Gianluca Nervegna ve čtvrté délce. Foto Cristiano Iurisci

Na začátku museli prolézt poměrně strmý žlab, jímž se dostali na výraznou polici. Následoval další žlab a pak konečně první skalní římsa. Mezi první a druhou římsou prolezli dosti těžký převislý úsek dlouhý asi 15 metrů. Ve třetí délce postupovali skloněnou rampou až na další římsu za níž stoupali sněhovými a ledovými svahy až k dalšímu skalnímu pásu. Následoval traverz doprava až k výraznému sněhovému svahu jímž už vystoupili na vrchol.


Na výrazné rampě ve středu stěny. Foto Cristiano Iurisci

Dokončili tak novou cestu, která má délku 250 metrů a sklon až 80 stupňů. Prvolezci jí přiřadili obtížnosti stupně M3 D-. Následoval sestup strmým avšak vcelku bezpečným terénem přes zasněžený svah až do borového lesa a odtud už se dostali snadno zpět na chatu Casale di Monte.


Nová cesta. Foto Cristiano Iurisci

Text: VŠ
Zdroj: up-climbing.com