České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Trango II

O úspěších baskických bratrů Eneka a Ikera Pouových jsme na našem webu již několikrát informovali. Oba za sebou mají mnoho hodnotných a přelomových výstupů a taképočet států v nichž tyto výstupy podnikly je značný. Pro letošní rok si vybrali asijský Pákistán, kde zamířili do známé skupiny Trango. Ta obsahuje řadu šestitisícových a pětitisícových hor a skalních věží, které se tyčí přímo nad ledovcem Baltoro.

Společně s nimi odletěla do Pákistánu také britská horolezkyně Fay Manners. Celá trojice je již v horách Karakoramu nějakou dobu, dokonce již stihli vytvořit dvě nové cesty na jednu ze skalních věží Nameless Tower. Pokusili se také o prvovýstup na Great Trango Tower, kde ale neuspěli. Kvůli přílišnému množství sněhu ve stěně museli ustoupit.

Přesměrovali se proto na 6350 metrů vysokou Trango II. Zde se jim během tří dnů podařilo přidat další prvovýstup do jejich už tak velmi úspěšné sezóny. Prozatím není známo příliš podrobností, víme ale, že jim průstup cesty alpským stylem trval tři dny. Linie samotná je dlouhá 2200 metrů a prvolezci jí přiřadili klasifikaci 6B M5. Sklon svahu dosahuje průměrně 70 stupňů. Trojice pojmenovala svou trasu Waa Shakil.


Fay Manners při lezení. Foto bratři Pouovi


Skupina Trango. Foto bratři Pouovi


Nová cesta. Foto bratři Pouovi

Text: VŠ
Zdroj: 4sport.ua , ukclimbing.com