České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Mount Morrison v Kalifornii

V nejvyšším pohoří Spojených států Amerických, nepočítáme-li Aljašku, Sierra Nevadě napadlo letos extrémní množství sněhu. Místy jej leželo až šestnáct metrů. To je komplikace pro hikery, kteří se snaží překonat proslulý 4300 kilometrů dlouhý Pacific Crest Trail, ale naopak výhoda pro horolezce, kteří se snaží o výstupy v zimních podmínkách.


Mount Morrison. Foto Jack Cramer

Dobré situace využila i americká trojice ve složení Jack Cramer, Tad McCrea a Vitalij Musijenko, která se zaměřila 3731 metrů vysoký Mount Morrison. Ten leží nedaleko města Mammoth Lakes, kousek severně od nejvyšší části pohoří s 4421 metrů vysokým Mount Whitneyem, nejvyšším bodem USA mimo Aljašku. Co ovšem Mount Morrison ztrácí na absolutní výšce, to dohání výškou stěn a také obtížností. Někdy proto bývá nazýván i jako Eiger pohoří Sierra Nevada.


Vitalij Musijenko v cestě. Foto Tad McCrea

Není tedy překvapení, že se jej odváží zkusit jen málo týmů. Cramer, McCrea a Musijenko však sílu našli a vydali se do severovýchodní stěny. Cramer a McCrea zde zkoušeli lézt již v únoru a březnu 2021, tehdy ovšem bylo málo sněhu a proto se museli po několika délkách vrátit. S ohledem na letošní velmi dlouhou a na sníh bohatou zimu vycítili oba muži šanci a přizvali k sobě na dokončení projektu ještě Musijenka.


Jack Cramer přelézá jedno z nejtěžších míst. Foto Tad McCrea

Trojice vyrazila 14. dubna do stěny. Ihned bylo jasné, že je cesta v mnohem lepším stavu, než při předchozích pokusech. První den zvládli vylézt devět délek, čímž vyrovnali předchozí nejvyšší dosažený bod. Po bivaku dopoledne pokračovali vzhůru, následovala dalších několik příjemných délek. Odpoledne stanuli všichni tři na vrcholu, kde se zdrželi jen krátce a brzy zahájili sestup přes východní hřeben zpět k jezeru Convict Lake, kde měli auto.


Jack Cramer v horní části cesty. Foto Tad McCrea

Nová 600 metrů dlouhá cesta, jež dosahuje obtížnosti M5, dostala od prvolezců jméno Troll Toll. Jde o jednu z nejtěžších tras v této části pohoří. Nicméně podle americké trojice není zase tolik obtížná, ale spíše složitá a náročná na pozornost a jistotu pohybu. Led není příliš strmý, ale poměrně tenký. Nejtěžší místa se pak nachází ve třetí a čtvrté délce.


Josh Wharton. Foto Dylan Johnson

Hned o pět dní později zopakovali cestu další Američané Dylan Johnson a Josh Wharton, kterým výstup zabral pouhých pět hodin, celá cesta včetně návratu ke Convict Lake pak méně než deset hodin. Trasu ohodnotili jako fantastickou a potvrdili i klasifikaci udanou prvovýstupci.


Nová cesta. Foto Tad McCrea

Text: VŠ
Zdroj: gripped.com