České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Meru South

Nejvyšší pohoří světa Himaláje je známo především díky své nepálské a čínské části, kde najdeme devět z celkových čtrnácti osmitisícovek a to včetně čtyř z pěti nejvyšších. Značná část Himaláje se ovšem táhne i skrze Indii. Nejznámějším indickou částí těchto velehor jsou Garhwalské Himaláje nacházející se ve svazovém státě Uttarakhand.

Právě v této části indického Himaláje najdeme i horskou skupinu Gangotri, která obsahuje některé z nejznámějších indických hor. Jde například o šestitisícovky Thalay Sagar, Shivling nebo Bhagirathi. A nachází se zde i velmi známá hora Meru, kde v roce 2006 vylezli novou cestu Filkův nebeský smích Češi Marek Holeček a Jan Kreisinger. Ti ovšem lezli na vrchol Meru Central vysoký 6310 metrů.

Hlavní vrchol hory Meru ovšem měří 6660 metrů a téměř stejně vysoký je i vrchol Meru South. Právě ten si vyhlédl francouzský horolezec Mathieu Maynadier, který se v roce 2019 pokusil zdolat jižní stěnu této hory. Jeho partnery tehdy byli Švýcar Roger Schäli a Belgičan Sean Villanueva O’Driscoll. Kvůli špatnému počasí se ovšem i přes velkou snahu a několik pokusů nepodařilo novou cestu prostoupit.

Maynadier se ovšem rozhodl na Meru vrátit. I letos s ním v týmu zůstal Schäli, O’Villanuevu Driscolla ovšem vystřídal Simon Gietl z Itálie. Společně trojice odletěla do Indie, kde zjistila, že je v této oblasti hor více sněhu, než obvykle. To bylo na jednu stranu příjemné, neboť se mohli snadněji dostat do základního tábora a také některé úseky ve stěně byly snadnější. Na druhou stranu v nižších partiích stěny se dosti výrazně zvýšilo lavinové nebezpečí.

K vážnému pokusu nastoupila trojice 11. května. Dokázali se dostat dosti vysoko, avšak Maynadier měl zažívací problémy, většinu trasy tedy vedli Schäli a Gietl. Po bivaku začali brzy ráno stoupat a podařilo se jim dojít až k vrcholovému hřebeni na němž absolvovali další bivak. Dalšího rána začali stoupat k vrcholu. Čekala je ještě tři délky, které však překonali poměrně rychle a 13. května v 9hodin stanuli společně na vrcholu. Vzápětí zahájili a ještě ten den se jim podařilo sestoupit až k úpatí stěny.  Novou trasu o délce 800 metrů a obtížnosti M6+ A1 pojmenovali Goldfish.


Trojice a za nimi hora Meru. Foto Daniel Hug


Na Meru South. Foto Daniel Hug


Těžká délka. Foto Daniel Hug


Horolezci u vrcholového hřebene. Foto Daniel Hug


Nová cesta. Foto Daniel Hug

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com