České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Jamyang Ri

Až do daleké Indie se z rodného Jižního Tyrolska vydala dvojice horolezců Patrick Tirler a Moritz Sigmund. Letos v červenci oba muži odcestovali do Ladakhu na severu Indie, kde prozkoumávali dosud nepříliš dobře známá údolí a vrcholy. Nejvíce času strávili v údolí jménem Rangtik Topko, což je boční odbočka známějšího Zanskaru.


Jamyang Ri. Foto Patrick Tirler

Zde si také vyhlédli možný cíl pro potenciální prvovýstup, žulové stěny 5800 metrů vysokého vrcholu Jamyang Ri, které jsou vidět už z nejbližší vesnice a také ze silnice vedoucí údolím. Podle Tirlera připomíná hora krystal s hladkými svislými stěnami a nápadnými hranami. Zvláště jedna strana přitahovala jejich pozornost. Proto se ji rozhodli co nejdříve zkusit. První pokus přes střed severozápadní stěny ovšem nevyšel, po šesti délkách a třech dnech práce se museli lezci otočit.


Tiler a Sigmund. Foto Patrick Tirler

Pro druhý pokus se proto rozhodli změnit cestu. Základní tábor opustili 21. července ve čtyři hodiny ráno jen s nejnutnějším vybavením. Ihned se pustili dolezení, nejprve přes hladké skály, poté lezli několik délek výraznou spáru. Následoval nepříjemný traverz a poté další úsek svislou skálou. Nakonec se jim však podařilo dostat na vrchol, zde se zdrželi jen velmi krátce, brzy tedy zahájili sestup. Zpět pod stěnu se nakonec dostali po osmnácti hodinách na nohou.


Ve stěně. Foto Patrick Tirler

Nová cesta je dlouhá 700 metrů a dosahuje obtížnosti IX+ A0. Prvolezci ji nazvali Nelim Lam. Na vrchol Jamyang Ri se dostali jako teprve třetí tým v historii, přičemž jejich předchůdci ze Slovinska to dokázali v roce 2017. Při výstupu nepoužili žádné borháky ani jiné trvalé jistící body.


Nová cesta. Foto Patrick Tirler

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com