České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nová cesta na Huascaránu

Letošní sezóna je v peruánských Andách velmi vydařená. Již dříve jsme představili několik hodnotných prvovýstupů ve dvou nejvyšších horských skupinách – v Cordillera Blanca a v Cordillera Huayhuash. Popisované výstupy byly ale uskutečněny spíše na pětitisícovkách a nižší šestitisícovkách. 


Vasquez Palominas a Contreras Ried. Foto Ignacio Vasquez Palominas

To však změnili domácí lezci Ignacio Vasquez Palominas a Martin Contreras Ried, kteří si jako svůj cíl vybrali nejvyšší horu pohoří Cordillera Blanca, proslulý Nevado Huascarán. Se svými 6768 metry se jedná o nejvyšší horu Peru a čtvrtou nejvyšší horu celého amerického kontinentu. 


Ve stěně. Foto Ignacio Vasquez Palominas

Peruánská dvojice si k výstupu vybrala jižní stěnu tohoto vrcholu, ve které koncem července vytvořili novou cestu nazvanou Agua en Marte, česky Voda na Marsu. Linie má převýšení 1200 metrů a horolezci jí klasifikovali jako MD+ WI4 M4. V nejstrmějším úseku dosahuje sklon až 80 stupňů. 


Na hřebeni. Foto Ignacio Vasquez Palominas

Vasquez Palominas si tento projekt vyhlédl již před několika lety, prohlásil proto, že je velmi šťastný, že s Contrerasem Riedem stanuli 24. července na vrcholu. Poté sestoupili na opačnou, teda severní stranu hory. I přes určité nepříjemnosti, zejména ztracenou péřovou bundu, dorazili oba muži v pořádku zpět do základního tábora.

„Asi před týdnem jsme dokončili jeden z našich nejambicióznějších sportovních projektů, jehož cílem bylo otevřít novou linii v jižní stěně čtvrté nejvyšší hory Ameriky. Děkujeme Huascaránu za to, že nám umožnil vrátit se ve zdraví a s přesvědčením, že nás čekají ještě větší a krásnější věci,“ napsal Vasquez Palominas na sociální sítě.


Nová cesta. Foto Ignacio Vasquet Palominas

Text: VŠ
Zdroj: explorersweb.com