České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepálské expedice v říjnu

I v časech, kdy je díky čínskému viru omezené cestování prakticky po celém světě, se několika málo týmům podařilo získat povolení a uskutečnit expedici v nepálském Himaláji. Přinášíme krátký přehled úspěchů.

Velká expedice horolezců z Bahrajnu s podporou místních šerpů a kyslíku včera úspěšně vystoupila na vrchol Manaslu (8163 m). Členem expedice byl i bahrajnský princ Nasser Bin Hamad. Jedná se o první letošní expedici na osmitisícovku v Nepálu, pravděpodobně také poslední.


Foto: Seven Summit Treks

 

Za zmínku stojí také expedice na Mt. Baruntse (7129 m), pod vedením Dawa Steven Sherpy. Tato malá, sedmičlenná, čistě nepálská expedice, vystoupila úspěšně na vrchol včera v poledních hodinách místního času. Cílem expedice bylo šířit do světa pozitivní zprávy o tom, že je Nepál bezpečný a otevírá se zahraničním turistům. Expedice nesla název „Nepal Tourism Recovery Expedition 2020“.



Foto: Asian Trekking

 

Počty nakažených novým koronavirem však i nadále v Nepálu stoupají. Nepálská vláda tak v pondělí rozhodla o opětovném uzavření země pro zahraniční turisty. Podle aktuálních informací by toto omezení mělo trvat do poloviny listopadu. 

Text: OJ
Zdroj: explorersweb.com, Facebook Asian Trekking