České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Nepál hlásí řadu novinek – včetně nového mezinárodního letiště

V roce 2010 budou pokračovat dva stěžejní projekty Dawy Stevena, kterými jsou běh na 35 kilometrů startující od ledovcového jezera Imja Tsho Beat the GLOF Action a Eco Everest Expedition. V rámci ní se pokusí Apa Sherpa o svůj jubilejní 20. výstup na Mt. Everest. Hlavním úkolem expedice bude ale úklid odpadků na nejvyšší hoře planety – a to i z výšky kolem 8000 m. Plán je stanoven na transport 1000 kg odpadků z oblastí nad 2. výškovým táborem a na 6000 kg z míst pod ním. Zprávy o těchto velmi zajímavých a prospěšných projektech vám budeme přinášet aktuálně na webu i v časopise lidé&HORY.  

Projektem do vzdálenější budoucnosti je výstavba druhého mezinárodního letiště v Nepálu. Ministerstvo cestovního ruchu se domluvilo s Korejským investorem, že vybudují mezinárodní letiště v Nijgadh – městě situovaném 84 km jihovýchodně od Kathmandu. Kompletní studie tohoto projektu bude hotová do 10 měsíců od podepsání dohody 7. března 2010.

Nepálské organizace  Nepal Mountaineering Association (NMA), Trekking Agencies’ Association of Nepal (TAAN), a Expeditions Operators’ Association of Nepal(EOAN) předložily nepálské vládě několik návrhů – zde je výběr těch nejzásadnějších:

  • zrušení poplatků za permit na Cho Oyu z nepálské strany na období pěti let
  • zrušení poplatků za permit na vrcholy nižší než 5999 m
  • management a administrativu související s výstupy na vrcholy 6000-6700 m přesunout na organizaci Nepal Mountaineering Association (NMA)
  • výrazné zredukování poplatků za užívání komunikačních prostředků (vysílačky, satelitní telefony…)

 


VÝZNAMNÁ JUBILEA

3. Mezinárodní den Sagarmatha (Mt .Everest)
Tento významný den se bude konat 29. května (výročí prvovýstupu). Oslav se zúčastní mimo jiných na 250 horolezců, kteří vystoupili na vrchol Mt. Everestu – např. Chris Bonington, Peter Habelar, Apa Sherpa, Min Bahadur Serchan, Dawa Steven Sherpa, Bill Burke, David Liano a mnoho dalších.
Zlaté jubileum Dhaulagiri
Tato slavnost proběhne 13. května v Pokaře – přesně 50 let po úspěšném prvovýstupu. Mezi účastníky bude mimo jiných i člen první úspěšné expedice - Kurt Diemberger a také Reinhold Messner.

 

Odkazy:
www.climate4life.org
Eco Everest Expedition
ASIAN TREKKING