České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Německé lezkyně zopakovaly cestu Delicatessen na Korsice

Německé lezkyně, třiadvacetiletá Lara Neumeier a jedenadvacetiletá Romy Fuchs se nedávno vrátily z velmi úspěšné výpravy na Korsiku, čtvrtý největší ostrov ve Středozemním moři patřící Francii. Působily zde v oblasti průsmyku Col de la Bavella, který se nalézá na jihovýchodě ostrova a prochází jím i známá a mimořádně oblíbená turistická trasa GR 20 považovaná za jeden z nejtěžších evropských treků.


Punta di u Corbu

Nedaleko od sedla Col de la Bavella najdeme 1157 metrů vysoký vrchol Punta di u Corbu. A právě v jeho stěně se nachází 120 metrů dlouhá cesta obtížnosti 8b jménem Delicatessen, považovaná za jeden z nejkrásnějších vícedélkových výstupů v celé Francii. V roce 1992 linii jako první prostoupili domácí lezci Arnaud Petit a Stéphan Husson. Petit si připsal i první volný přelez cesty o devět let později. Na další opakování čekala cesta dlouhých deset let, uspěli až v roce 2011 Švýcaři Nina Caprez a Cédric Lachat.

Od té doby se podařilo několik opakování této krásné linie a nyní se mezi úspěšné výstupy zařadil i ten nejnovější uskutečněný německými ženami. Mladší z obou lezkyň, Romy Fuchs, působí především jako boulderistka a sportovní lezkyně, zatímco zkušenější Lara Neumeier již v minulosti několik vícedélkových cest absolvovala. Obě ale při výpravě na Korsiku spojily síly a vyplatilo se. Po čtyřech dnech nacvičování uspěla v pondělí 11. dubna Lara Neumeier, Romy Fuchs si úspěšný výstup připsala ve středu 13. dubna.


Lezkyně ve stěně Punta di u Corbu

„První dny ve stěně pro nás byly opravdu náročné, protože v cestě jsou jen mikroskopické chyty a stupy dokonce chybí téměř úplně. Ale zlepšení přišlo rychleji, než jsme očekávaly a s každým dalším pokusem jsme se cítily jistější. Rovněž jsme měly velké štěstí na počasí. A díky skvělé spolupráci jsme nakonec cestu zvládly,“ hodnotila Lara Neumeier.


Romy Fuchs při lezení cesty Delicatessen


Lara Neumeier ve stěně


Lara Neumeier a Romy Fuchs na štandu

Text: VŠ
Zdroj: planetmouintain.com
Autor fotografií: Frank Kretschmann