České
feráty
Redakce
Předplatné
Inzerce
Archiv
čísel
Kempy
a kurzy
Mezinár.
festival
alpinismu
ALPEN-
VEREIN.CZ

Několikanásobný slovenský úspěch na Denali

Až na dalekou Aljašku vyrazila skupiny slovenských horolezců, aby se pokusila vystoupit na Denali (6192 m), nejvyšší horu USA i Severní Ameriky. Denali byla dříve známa také jako Mount McKinley. Silný tým se sešel ve složení Matej Duda, Martin Heuger, Silvia Krištofovičová, Richard Nemec, Michal Sabovčík a Róbert Vrlák. Cílem skupiny bylo vylézt dvě cesty: Cassin Ridge, kterou poprvé prostoupila v roce 1961 šestice italských horolezců, jejíž součástí byl i legendární Riccardo Cassin a Slovak Direkt, kterou v roce 1984 vystoupili Blažej Adam, František Korl a Tóno Křiž. 


Celá skupina pohromadě. Zleva Vrlák, Heuger, Krištofovičová, Duda, Sabovčík a Nemec. Foto SHS James

Slovenský horolezecký svaz JAMES informoval, že 19. května dosáhla vrcholu trojice Krištofovičová, Nemec a Sabovčík po nejčastěji lezené cestě West Buttress. A hned o den později vystoupili na Denali stejnou cestou také Duda, Heuger a Vrlák. Po sestupu do prvního výškového tábora se skupina rozdělila na tři dvojice. Nemec a Sabovčík se rozhodli zopakovat cestu Slovak Direkt, zatímco Duda a Vrlák se vydali na cestu Cassin Ridge. Heuger a Krištofovičová sloužili jako podpůrný tým, měli proto kvůli případné pomoci zůstat v táboře a vyčkávat. 

Jako první vyrazili ze základního tábora do stěny 24. května pozdě odpoledne Duda a Vrlák. Příchod pod stěnu vede po velmi nebezpečném ledovci s četnými hlubokými trhlinami, navíc do doliny často padaly laviny a seraky. Dvojice tak prožila při pochodu pod stěnu krušné chvíle, včetně několika kratších pádů do trhlin. Přesto však následující den ve 4 hodiny ráno dorazili oba horolezci na místo, odkud začali výstup. Po několikahodinovém odpočinku vyrazili do Cassinovy cesty. Výstup jim trval tři dny, vrcholu dosáhli 27. 5. 2022. Ještě téhož dne sestoupili do jednoho z výškových táborů, kde konečně mohli doplnit zásoby a plynu a vody, které jim došly v průběhu druhého bivaku. 28. května potom šťastně sestoupili až do základního tábora.


Matej Duda na hřebenu. Foto SHS James


Slovenská dvojice na vrcholu. Foto SHS James

Druhá dvojice ve složení Nemec a Sabovčík nastoupila do cesty o něco později, až ve čtvrtek 26. května. A již 28. května přišla zpráva o úspěšném dosažení nejvyššího bodu. Také oni měli problémy s dehydratací kvůli poškozenému vařiči. Průstup byl navíc poměrně obtížný, protože v tomto roce nebylo ve stěně moc sněhu. Přesto zvládli v této krásné linii s převýšením 2800 metrů vedoucí v jižní stěně historicky první volný přelez. Oba muži jsou nyní již zpět v bezpečí základního tábora. Také my se připojujeme k mnoha osobnostem horolezeckého světa a gratulujeme všem členům skupiny k jejich skvělým výkonům.   


Úvodní partie cesty. Foto SHS James


V cestě Slovak Direkt. Foto SHS James


Sabovčík a Nemec na vrcholu. Foto SHS James

Text: VŠ
Zdroj: Facebooková stránka SHS JAMES